Wouter Hoeffnagel - 14 december 2023

Bouw van Google-datacenter in Winschoten van start

De werkzaamheden voor de bouw van een nieuw datacenter van Google in Winschoten, onderdeel van de gemeente Oldambt, zijn van start gegaan. Het Amerikaanse techbedrijf investeert zo'n 600 miljoen euro in het datacenter.

Bouw van Google-datacenter in Winschoten van start image

De Amerikaanse techgigant vroeg medio 2022 een vergunning aan voor de bouw van het datacenter. De faciliteit komt op een stuk grond op bedrijventerrein Hoogebrug 3, aan de oostkant van Winschoten. Hier bezit Google sinds 2021 grond.

Restwarmte hergebruiken

De nieuwe locatie in Winschoten kan de restwarmte van het koelproces van het datacenter opvangen en overdragen aan geschikte toekomstige afnemers. Het opvangen van de warmte van het datacenter is een kans voor energiebesparing en draagt lokaal bij aan de energietransitie. De locatie wordt ook voorzien van zonnepanelen op het dak.

In 2021 investeerde Google al zo'n 45 miljoen euro in de bouw van een waterzuiveringsinstallatie die water uit het Eemskanaal verwerkt en levert aan bedrijven in de Groningse havengebieden voor koeling, waaronder Google's datacenter in de Eemshaven. Google investeert ook in lokale waterbeheerprojecten in de provincie Groningen.

Dienstverlening in de regio en werkgelegenheid

Wethouder Erich Wünker (Economische Zaken en Financiën) van de gemeente Oldambt kijkt uit naar de komst van Google: “Mooi dat nu op locatie zichtbaar hard wordt gewerkt aan de realisatie van het datacenter. Als gemeente zijn we blij met de komst van een internationaal bedrijf als Google. Het datacenter is van toegevoegde waarde als het gaat om data dienstverlening aan ook bedrijven in de directe regio. Daarnaast zorgt Google met de komst voor werkgelegenheid van enkele tientallen banen. Hopelijk lukt het Google een aantal daarvan ook lokaal/regionaal in te vullen.”

Marco Ynema, Data Center Lead in Nederland bij Google: "Mensen maken steeds meer gebruik van digitale tools, en organisaties en overheden in Nederland stappen over naar de cloud. Google's betrokkenheid bij Nederland is ongekend en de start van de bouw van een nieuwe locatie in Winschoten vandaag bewijst dat. Daarnaast blijven we lokale maatschappelijke organisaties, communities, scholen en bedrijven in het gebied actief ondersteunen. We zijn er trots op dat we Nederland al vele jaren onze thuis noemen en kijken uit naar nog de komende jaren."

De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, is vanaf het begin betrokken bij de keuze voor deze nieuwe locatie voor Google. Dina Boonstra, algemeen directeur van de NOM: “We zijn heel blij met de beslissing van Google om zich in Winschoten te vestigen. Dit zet de TopDutch regio internationaal gezien nog meer op de kaart. Google is al jarenlang een belangrijke werkgever in de provincie Groningen en deze nieuwe vestiging versterkt de band van één van ’s werelds grootste technologiebedrijven met Noord-Nederland."

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!