Wouter Hoeffnagel - 14 december 2023

Europees Parlement wil maatregelen tegen verslavende apps

Het Europees Parlement wil de strijd aangaan met verslavende apps. Het wil onder meer functionaliteit die oneindig scrollen mogelijk maken en video's die automatisch afspelen aan banden leggen. Ook wil het Europees Parlement het recht om niet gestoord te worden wettelijk vastleggen. Het roept de Europese Commissie op met een wetsvoorstel te komen.

Europees Parlement wil maatregelen tegen verslavende apps image

Dit blijkt uit een Europees rapport dat oproept tot het verbieden van verslavende functionaliteit in apps. Het is met een ruime meerderheid aangenomen met 545 stemmen voor en 12 stemmen tegen. Het rapport is kwestie is opgesteld onder leiding van Nederlandse Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks).

Ethische en eerlijke producten en diensten ontwikkelen

Het rapport stelt onder meer dat alle online diensten en producten door kinderen veilig gebruik moeten kunnen worden. Bedrijven zouden 'ethische en eerlijke' digitale producten en diensten moeten ontwikkelen, waarin onder meer geen dark patterns voorkomen, geen sprake is van misleiding en verslavend ontwerp wordt vermeden.

Ook wil het Europees Parlement dat de Europese Commissie komt met een voorstel voor een digitaal 'recht om niet gestoord te worden'. Ook pleit het parlement voor het opstellen van een lijst met ontwerpprincipes als 'denk voordat je deelt', het standaard uitschakelen van notificaties, chronologische feeds en inzicht in de totale schermtijd van gebruikers.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!