Wouter Hoeffnagel - 15 december 2023

NFIR-topman Van de Sluis: 'MKB stelt verkeerde prioriteit rondom cybersecurity'

Cybercriminaliteit blijft de komende jaren onverminderd een probleem, concludeert topman van NFIR Arwi van der Sluijs (foto) op basis van cijfers van ABN AMRO omtrent cybercriminaliteit. “MKB-ondernemingen stellen verkeerde prioriteiten als het gaat om cybersecurity. Dit is zorgwekkend en schrijnend,’’ aldus Van der Sluijs.

NFIR-topman Van de Sluis: 'MKB stelt verkeerde prioriteit rondom cybersecurity' image

De IT-specialist op het gebied van cybersecurity reageert op eerder onderzoek dit jaar van ABM AMRO, waaruit blijkt dat meer dan 80 procent van het MKB dit jaar te maken heeft gehad met cybercriminaliteit. Voor de zelfstandige ondernemers is dat percentage niet veel lager, namelijk 76%. “Het verwondert mij dat ondanks deze cijfers het voorkomen van cybercriminaliteit geen hoge prioriteit heeft in de bedrijfsvoering van velen. De waarde van digitale veiligheid wordt massaal onderschat. Voor de komende jaren zie ik de toekomst somber in. Cybercriminaliteit blijft zich ontwikkelen, terwijl bedrijven stilstaan en zelfs achterlopen op hun digitale veiligheid. Ik vind het schrijnend want als het kwaad is geschied, dan is het leed groot.”

Van der Sluijs refereert aan basischecks op bijvoorbeeld cyberweerbaarheid, ook als je een externe dienstverlener hebt of je je veilig waant in de cloud. Een werkende back-up maar ook simpel beleid als: Wat is het plan voor als er iets misgaat of dreigt te gaan? Wie of wat bel je bij een cyberincident en wat doe je als je bent gehackt?

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
V1 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!