Witold Kepinski - 18 december 2023

Insight versterkt zijn Google Cloud aanbod met SADA

Insight kondigde onlangs de overname ter waarde van 410 miljoen dollar aan van SADA, een gerenommeerde wereldwijde aanbieder van clouddiensten en adviesbureau gespecialiseerd in Google Cloud. Dit markeert een belangrijke stap in het meerjarenplan van Insight om de afhankelijkheid van hardware te verminderen en meer te verschuiven naar software, services en de cloud. Dit meldt onderzoeksbureau Canalys.

Insight versterkt zijn Google Cloud aanbod met SADA image

Hardware is als percentage van de omzet gedaald (deels dankzij de recente vertraging in de client- en infrastructuuractiviteiten), maar blijft van cruciaal belang en vertegenwoordigt nog steeds ongeveer 57% van de totale omzet. Maar Insight verwacht dat de groeicijfers van diensten en de cloud de komende jaren het dubbele zullen zijn van die van hardware, en een nog groter deel van de winst zullen bijdragen. Diensten, waaronder de cloud, zijn slechts goed voor ongeveer 15% van de gerapporteerde omzet, maar dragen nu al bijna de helft van de brutowinst van Insight bij. De overname van SADA zal dat verder versterken.

SADA, zesvoudig ontvanger van de Google Cloud Partner of the Year-prijs, voegt ongeveer 850 door Google Cloud gecertificeerde professionals toe, acht extra Google Cloud-specialisaties (bovenop de bestaande twee van Insight), 3.000 nieuwe zakelijke en publieke klanten en een groot aantal geavanceerde Expertise op het gebied van Google Cloud-services, variërend van advies, migratie, implementatie, kostenoptimalisatie, verandermanagement en beheerde services tot het cloudserviceportfolio van Insight.

De overname van SADA bevordert de nieuwe strategie van Insight aanzienlijk door de tweeledige aanpak verder te versterken:

  1. Overgang naar oplossingsintegratiemodel: Insight streeft ernaar een top 'Solutions Integrator' te worden, een nieuw soort kanaalpartner die zijn gevestigde hardware-resellactiviteiten combineert met uitgebreide mogelijkheden voor systeemintegratie. Door gebruik te maken van SADA kan Insight klanten een breder scala aan clouddiensten aanbieden.
  2. Het bieden van uitgebreide multicloud-oplossingen: De overname breidt de multicloud-expertise van Insight uit en vormt een aanvulling op de bestaande Microsoft Azure- en Amazon Web Services (AWS)-mogelijkheden met SADA's specialisatie in Google Cloud. Hierdoor kan Insight klanten een meer holistische multicloud-ervaring bieden.

Naast het ondersteunen van deze transformatie verwacht Insight dat SADA nog twee andere belangrijke voordelen biedt. De eerste is het versnellen van de financiële prestaties. Het sterke financiële traject van SADA, inclusief een brutowinst van 200 miljoen dollar in 2022 op een netto-omzet van 251 miljoen dollar, zal naar verwachting aanzienlijk bijdragen aan het bedrijfsresultaat van Insight. Insight verwacht dat SADA in 2024 tussen 50 miljoen en 60 miljoen dollar zal bijdragen aan de EBITDA en tussen 0,55 en 0,75 dollar aan de gecorrigeerde verwaterde winst per aandeel. De tweede doelstelling is het uitbreiden van de leveringsmogelijkheden van Insight in India. SADA heeft een gevestigde aanwezigheid in India, met een speciaal kantoor en meer dan 200 ervaren Google Cloud-specialisten in Trivandrum. Dit zal het vermogen van Insight om cloudklanten te ondersteunen, zowel in India als wereldwijd, vergroten. Dit bouwt voort op de overname van Hanu vorig jaar, een gevestigde Microsoft-cloudpartner met hoofdkantoor in India.

De overname van SADA wijkt enigszins af van de recente M&A-strategie van Insight, die zich richtte op het verwerven van gespecialiseerde Microsoft-partners, waaronder vNEXT (2020) in Frankrijk, Hanu (2022) en Amdaris (2023) in het Verenigd Koninkrijk. Microsoft blijft de grootste leverancier van Insight en vertegenwoordigt 14% van de omzet in 2022 (en waarschijnlijk een veel groter deel van de licentie- en serviceverkopen die niet in de omzet worden verantwoord) en Insight heeft met Microsoft 22 Partner of the Year-awards behaald. Insight blijft gefocust op het wereldwijd verbeteren van de Microsoft-advies- en managed services-mogelijkheden, met name op het gebied van AI, cloud, moderne apps en cyberbeveiliging. Het heeft echter duidelijk het belang erkend van het balanceren van de Microsoft-focus, vooral in de cloud, waar klanten steeds meer zullen vertrouwen op partners die een multicloud-aanpak kunnen ondersteunen. Insight is al begonnen met het ontwikkelen van een substantieel AWS-bedrijf, maar is achtergebleven bij het opbouwen van zijn Google Cloud-praktijk. Met SADA katapulteert Insight zichzelf snel als een Google Cloud-ster en positioneert zichzelf als de duidelijke koploper onder de belangrijkste concurrenten, CDW en SHI, als de partner met de meeste specialisaties en competenties in alle drie de partnerprogramma's van hyperscalers. Specialisatie is duidelijk naar voren gekomen als een van de belangrijkste factoren die bepalend zijn voor de partnerkeuze van een klant om cloudimplementaties te ondersteunen.

Over het geheel genomen waagt Insight een grote gok met deze overname. Met een slotkoers van 410 miljoen dollar vertegenwoordigt deze deal de op een na grootste acquisitie in de geschiedenis van Insight, net na de aankoop van PCM voor 581 miljoen dollar vier jaar geleden. Maar met een potentiële opbrengst van 390 miljoen dollar voor het SADA-management over een periode van drie jaar, gekoppeld aan de prestaties, zou dit Insights grootste investering kunnen worden. Deze substantiële overname onderstreept de toewijding van Insight aan zijn vijfjarige strategische plan. Het zendt een duidelijke boodschap uit naar zowel leveranciers als klanten over de toewijding van Insight aan leiderschap in de cloud-native ruimte, en zijn voornemen om geavanceerde cloudoplossingen te leveren aan zijn wereldwijde klantenbestand.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!