Wouter Hoeffnagel - 27 december 2023

Canalys: Einde van Windows 10 kan hoeveelheid e-waste fors vergroten

Windows 11 van Microsoft ondersteunt een worstelende pc-markt terwijl klanten zich voorbereiden op een nieuwe vernieuwingscyclus. De beëindiging van de ondersteuning voor Windows 10 kan ertoe leiden dat honderden miljoenen apparaten echter geen tweede leven krijgen, en in veel gevallen op de vuilstort terecht komen.

Canalys: Einde van Windows 10 kan hoeveelheid e-waste fors vergroten image

Hiervoor waarschuwt Canalys. De marktonderzoeker meldt dat nu de pc-markt zich stabiliseert, Windows 11 veelbelovend is voor het kanaal terwijl klanten zich voorbereiden op vernieuwing. Zo verwacht 57% van de partners dat het einde van de ondersteuning voor Windows 10 gevolgen gaat hebben voor de vernieuwingsplannen van klanten in 2024, waarbij naar verwachting één op de drie apparaten in de komende twee jaar zal worden vervangen.

Ondanks de groeiende mogelijkheden van het kanaal om circulariteit te ondersteunen, zetten partners niet in op het opknappen en doorverkopen van pc's die niet door Windows 11 worden ondersteund.

Canalys verwacht dat het uitfaseren van Windows 10 de e-waste in de sector vergroot. Het benadrukt de rol van leveranciers van besturingssystemen bij het mogelijk maken van circulaire IT-modellen.

Herstel verwacht in 2024

Aan het einde van een moeilijk jaar voor de pc-markt is er reden voor optimisme. Canalys verwacht dat de pc-markt in 2024 terugkeert naar een groei van 8%, omdat klanten pc's die zij tijdens de COVID-19 pandemie aanschaften willen vernieuwen en er nieuwe AI-compatibele apparaten opduiken.

De beschikbaarheid van Windows 11 op nieuwere pc’s stimuleert ook de groei. Maar vele miljoenen apparaten die in gebruik zijn, voldoen niet aan de hardwarevereisten voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Dit maakt het opknappen van de systemen voor een tweede leven niet mogelijk.

240 miljoen pc's worden e-waste

Canalys schat dat in de bijna twee jaar tot de officiële datum waarop Microsoft de ondersteuning voor Windows 10 beëindigt – 14 oktober 2025 – ongeveer een vijfde van de apparaten e-waste wordt vanwege incompatibiliteit met het Windows 11-besturingssysteem. Dit komt neer op 240 miljoen pc's. Als dit allemaal opgevouwen laptops waren vormen zij opgestapeld een stapel die 600 km groter is dan de maan.

De meeste van deze 240 miljoen pc's kunnen - indien zij in goede staat verkeren - volgens Canalys op zijn minst gerecycled worden. Hun incompatibiliteit met Windows 11 vermindert hun waarde echter enorm, wat opknappen en doorverkopen niet rendabel maakt. Dit is een tegenvaller, aangezien partners juist over meer refurbishment-mogelijkheden beschikken. Uit het duurzaamheidsonderzoek van Canalys 2023 bleek dat 39% van de partners al over mogelijkheden beschikt voor het opknappen en doorverkopen van tweedehands apparaten.

Langere ondersteuning tegen betaling mogelijk

Microsoft kondigde begin december aan dat verlengde beveiligingsupdates voor Windows 10 beschikbaar zijn tot oktober 2028, al moeten gebruikers hiervoor betalen. Microsoft bood eerder tot januari 2023 al betaalde verlengde beveiligingsupdates voor Windows 7 en Windows 8.1 aan.

Hoewel het bieden van uitgebreide ondersteuning de levensduur van pc's die niet in aanmerking komen voor Windows 11 kan verlengen, vormen de kosten van deze beveiligingsupdates voor veel gebruikers waarschijnlijk een barrière. De prijsplannen voor de uitgebreide ondersteuning van Windows 7 begonnen bij 25 dollar per pc voor het eerste jaar van ondersteuning, en verviervoudigden tot 100 dollar per jaar in het derde en laatste jaar van de verlengde beveiligingsupdates.

'Leveranciers moeten levensduur van apparaten maximaliseren'

De omvang van het e-waste dat wordt geproduceerd door het einde van de ondersteuning voor Windows 10 benadrukt volgens Canalys de rol van zowel apparaatleveranciers als OS-leveranciers bij het maximaliseren van de bruikbare levensduur van producten. Om de circulaire economie te faciliteren moeten OEM’s volgens de marktonderzoeker duurzaamheid, repareerbaarheid en recycleerbaarheid in het ontwerp van hun apparaten verankeren. Leveranciers van besturingssystemen zouden er op hun beurt voor moeten zorgen dat deze apparaten zo lang mogelijk bruikbaar en veilig zijn. Gezamenlijk kunnen deze inspanningen volgens Canalys de eindgebruiker ondersteunen s, partners en ITAD-specialisten om ervoor te zorgen dat apparaten niet voortijdig worden weggegooid, maar een tweede kans krijgen door middel van reparatie, herinzet, opknappen en doorverkopen.

Canalys wijst erop dat er geen regelgeving is die dit kan bewerkstelligen. Wel wijst de marktonderzoeker op aanstormende EU-regelgeving die smartphone- en tabletverkopers verplicht om gedurende een bepaalde periode na de lancering van een apparaat functionele en beveiligingsupdates aan te bieden. Samenwerking tussen bedrijfstakken kan volgens Canalys een oplossing vormen voor het alarmerende en aanhoudende e-waste-probleem in de technologiesector.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!