Wouter Hoeffnagel - 25 december 2023

IDC: 'Vraag naar pc's overtreft verwachtingen, maar markt krimpt opnieuw'

68,5 miljoen pc's zijn in het derde kwartaal van 2023 verscheept. De pc-markt overtreft hiermee de verwachtingen, al is het volume nog altijd 7,2% lager dan in dezelfde periode in 2022.

IDC: 'Vraag naar pc's overtreft verwachtingen, maar markt krimpt opnieuw' image

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker van marktonderzoeker IDC. Diverse factoren hebben de markt in het derde kwartaal gestimuleerd én geremd. Zo schrijft IDC het toegenomen volume deels toe aan het aanvullen van voorraden, vooral aan de consumentenkant. Daarnaast zetten fabrikanten in op het aanpakken van de verwachte kostenescalaties, zoals de verwachte verhogingen van de invoerrechten in India. Hoewel deze verhoogde invoerrechten inmiddels zijn opgeschort, leidden zij tot zorgen en een grotere afname vanuit het kanaal dan nodig. Aangescherpte IT-budgetten zorgden ervoor dat de zakelijke markt slechter presenteerde dan vooraf verwacht.

Prognose voor 2023 verlaagd

Gezien de huidige omstandigheden en een zwak macro-economisch klimaat verlaagt IDC zijn prognose voor de wereldwijde pc-markt. De marktonderzoeker verwacht dat het verzendvolume in 2023 met 13,8% daalt ten opzichte van 2022. Het is het tweede jaar van krimp op rij; in 2022 kromp de markt met 16,8% ten opzichte van een jaar eerder.

Herstel verwacht voor 2024

IDC noemt twee opeenvolgende jaren van dalingen met dubbele cijfers op jaarbasis een 'ongekende trend op de pc-markt'. De marktonderzoeker verwacht echter herstel van de markt voor 2024 en daarna. Diverse factoren dragen daaraan bij, waaronder:

  • PC-vernieuwingscyclus: De enorme en verouderende geïnstalleerde basis van commerciële pc's die in 2024 de grens van vier jaar overschrijden, maakt vernieuwing naar verwachting noodzakelijk. Dit valt samen met de dringende noodzaak om naar Windows 11 te migreren. De totale pc-markt kan in 2024 een groei van 3,4% laten zien ten opzichte van 2023.
  • AI-integratie: De integratie van AI-mogelijkheden in pc's dient naar verwachting als katalysator voor upgrades, die in 2024 in de schappen liggen en in eerste instantie gericht zijn op bepaalde segmenten van de zakelijke pc-markt. In de loop van de tijd kunnen verdere verbeteringen in gebruiksscenario's en kostenbesparingen zich naar de bredere markt verspreiden.
  • Ontwikkeling en het herstel van de consumentenvraag: 2024 is volgens IDC een cruciaal jaar voor de pc-markt. De marktonderzoeker verwacht dat de markt na 2024 de leveringsniveau van vóór de pandemie overtreft en tegen 2027 de grens van 285 miljoen units doorbreekt.

"Wellicht kan de historische context enige troost bieden voor het zware werk dat het pc-ecosysteem doormaakt", zegt Jay Chou, onderzoeksmanager voor IDC Mobility en Consumer Device Trackers. “Hoewel we nog steeds acht opeenvolgende kwartalen van volumedalingen op jaarbasis verwachten van Q1 2022 tot en met Q4 2023, verbleekt dit nog steeds bij de 19 opeenvolgende kwartalen van PC-dalingen op jaarbasis tussen Q2 2012 en Q4 2016. Bovendien zijn notebooks al op een hoger niveau dan in 2019, wat wijst op een aanzienlijke uitbreiding van de notebookmarkt zelfs nadat de door COVID veroorzaakte aankopen zijn afgenomen. Wij denken dat factoren als hybride werk, commerciële vernieuwing en groei van premium-pc's kunnen leiden tot een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 3,1 % van 2023 tot en met 2027."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!