Wouter Hoeffnagel - 28 december 2023

Zeven techvoorspellingen voor 2024

De introductie van AI, de belofte van P5G in Nederland, nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen en wetgevingen en the human factor in technologie: hoe zullen ze een stempel drukken op het komende jaar? NTT, een wereldwijde aanbieder van IT-technologie en diensten, deelt vanuit haar expertise zeven technologische voorspellingen voor 2024.

Zeven techvoorspellingen voor 2024 image

1. IoT-ecosystemen als stimulans voor de adoptie van P5G en Edge

De combinatie van IoT, Private 5G en edge computing zal organisaties voorzien van realtime inzichten, die relevante info bevatten om als bedrijf gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. Door deze extra digitaliseringsinspanningen zal er meer vraag naar connectiviteit en apparaten komen om fysieke omgevingen te digitaliseren.

“Het belang van edge computing zal aanzienlijk toenemen omdat bedrijven gegevens nodig hebben om analyseplatforms te voeden die worden aangedreven door AI/ML. Toenemende automatisering als gevolg van personeelstekorten, computer vision en digital twins zullen belangrijke use cases zijn die de behoefte aan robuuste edge mogelijkheden stimuleren,” aldus Devin Yaung, Senior Vice President, Group Enterprise IoT Products and Services, NTT Ltd.

2. Nieuw in het woordenboek van de netwerkwereld: ‘Dark NOC'

Met de snelheid waarmee AIOps zich heeft ontwikkeld, wordt het idee van een volledig geautomatiseerd, 'lights out' Network Operations Center snel een ideaal. In de komende twaalf maanden zullen netwerkbedrijven AIOps verder integreren in hun bredere activiteiten om de netwerkkwaliteit te verbeteren, ingenieurs te ondersteunen en infrastructuren te moderniseren.

“Hoewel automatisering de kern vormt van een 'Dark NOC', is menselijk talent de sleutel tot succes. Netwerkspecialisten moeten begrijpen waar automatisering een voordeel is en waar menselijk talent nog steeds een essentieel onderdeel is”, aldus Amit Dhingra, Executive Vice President, Network Services bij NTT Ltd.

3. AI stimuleert investeringen in meer duurzame energievoorzieningen voor datacenterinfrastructuur

Normale datacenterracks verbruiken ongeveer zes tot acht kilowatt elektriciteit. Met de komst van AI is dit al 50 tot 100 kilowatt en meer. De verwachting is daarom dat meer bedrijven nauw gaan samenwerken met hun energieleveranciers om duurzamere opties te onderzoeken voor hun energievoorzieningen.

“Gecombineerd met de strengere regelgeving en strengere eisen van overheden en bedrijven zal die trend mede door de duurzaamheidsdoelstellingen in 2024 alleen maar doorzetten,” aldus Bruno Berti, Senior Vice President, Global Product Management bij NTT Global Data Centers.

4. Duurzaamheid als integraal onderdeel

Het is geen verrassing, want duurzaamheid is het afgelopen decennium al elk jaar onderdeel van de jaarlijkse voorspellingen. Toch zal de invloed van duurzaamheid alleen maar groeien, onder andere op de technologieën die IT-teams testen, waar ze in investeren, welke ze aanschaffen en waarmee ze opschalen. Nieuwe regelgevingen om duurzaamheid in bedrijven te versterken, moedigen dit aan.

“Om de Net-Zero doelstellingen te behalen, zullen bedrijven steeds meer gebruik gaan maken van nieuwe technologieën zoals private 5G-netwerken om cruciale smart factory-toepassingen aan te sturen die bijdragen aan ESG-initiatieven,” aldus Vicky Bullivant SVP Duurzaamheid & HSE, NTT Ltd.

5. Optische netwerken als mainstream oplossing

90 procent van de senior executives in alle bedrijfstakken wil hun netwerken moderniseren en Dhingra verwacht ook dat optische netwerken in 2024 op de voorgrond zullen treden door de toegenomen focus op netwerkefficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Bovendien willen bedrijven zich voorbereiden op toekomstige uitdagingen.

6. Menselijke vaardigheden essentieel bij de invoering van AI

Automatisering is alomtegenwoordig, maar tegelijkertijd vereisen de meerderheid van CX interacties nog steeds een vorm van menselijke interventie. Dit betekent dat het menselijk element centraal zal staan in het succes bij de implementatie van AI in CX.

“De grondbeginselen van AI en big data analytics zullen basisvaardigheden worden voor een meerderheid van de banen in verschillende sectoren. Uit onderzoek bleek dat de winstgevendheid met meer dan 25% steeg door investeringen in bijscholings- en omscholingsinitiatieven. Dit zal ook in 2024 nodig zijn om de digital skills gap te dichten,” aldus Sashen Naidu, Vice President, CX Services, NTT Ltd.

7. Onzichtbare clouds gaan verticaal

De cloud zal in 2024 minder onzichtbaar worden. “We zullen verticale clouds zien die meer zichtbaar zijn, doordat ze software, PaaS en IaaS-lagen verpakken om branchegerichte use cases te leveren die gericht zijn op bedrijfsresultaten in plaats van op de technologie zelf. Analisten verwachten dit al een tijdje en we zien nu veel interesse in deze projecten,” aldus Charlie Li, SEVP en Global Head of Cloud & Security Services, NTT DATA.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!