Wouter Hoeffnagel - 29 december 2023

Staatssecretaris: 'Prototype van opensource-wallet in Q1 2024 klaar'

Een eerste conceptversie van de Nederlandse opensource-wallet is in het eerste kwartaal van 2024 klaar, verwacht staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering. De wallet moet gebruikers de mogelijkheid geven zelf te bepalen met wie zij hun data delen.

Staatssecretaris: 'Prototype van opensource-wallet in Q1 2024 klaar' image

Dit blijkt uit een verzamelbrief digitalisering die de staatssecretaris naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Deze versie zal een deel van de uiteindelijk benodigde functionaliteiten kunnen ondersteunen, zoals het online personaliseren van de id-wallet, online identificatie en authenticatie en het kunnen laden en delen van gegevens", meldt de staatssecretaris in de brief.

De betrouwbaarheid en de veiligheid van de eerste versie wordt in het tweede kwartaal van 2024 getoetst. Indien deze testen slagen, streeft de staatssecretaris de werking in de tweede helft van 2024 te testen met een groep testgebruikers op basis van vrijwillige deelname.

Algoritmeregister in 2025 ingevuld

In de brief geeft staatssecretaris Van Huffelen ook een update over het algoritmeregister en de nieuwe Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Het algoritmeregister bevat momenteel zo'n 254 algoritmes van 64 organisaties. Het doel is dat alle nieuwe hoog-risico AI-systemen van de overheid in het register worden opgenomen. Het register moet in 2025 volledig zijn ingevuld.

Volgend jaar treedt ook een nieuwe BIO in werking. Deze richtlijn houdt onder meer rekening met aanvullende verplichtingen uit de vernieuwde Europese richtlijn Network and Information Security (NIS2). Deze Europese richtlijn wordt momenteel omgezet in Nederlandse wetgeving.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!