Redactie - 02 januari 2024

ASML: 'Exportvergunning naar China ingetrokken door Nederlandse overheid'

Chipmachinefabrikant ASML meldt dat de Nederlandse overheid recent een vergunning voor het leveren van een aantal geavanceerde duv-machines in 2023 deels heeft ingetrokken. Daardoor is een klein aantal klanten in China gedupeerd, laat het Veldhovense bedrijf weten.

ASML: 'Exportvergunning naar China ingetrokken door Nederlandse overheid' image

Het bedrijf meldt dat naar aanleiding van een artikel van persbureau Bloomberg. Die had gemeld dat ASML eind vorig jaar op verzoek van de Verenigde Staten een aantal leveringen aan China annuleerde terwijl het daar waarschijnlijk nog wel toestemming voor had.

'Nederlands besluit was aanleiding'

Volgens Bloomberg had ASML vergunningen om nog tot eind vorig jaar een aantal duv-machines aan Chinese bedrijven te leveren, voordat de exportbeperkingen daadwerkelijk ingingen die het Veldhovense bedrijf eerder kreeg opgelegd. Maar volgens anonieme bronnen waren het Amerikaanse functionarissen die het bedrijf verzochten daarvan af te zien. ASML zegt nu dat het handelt in navolging van de Nederlandse overheid.

Duv-systemen werken met ‘deep ultraviolet’ om geavanceerde chips te branden. Het gaat om de op één na laatste generatie machines die ASML bouwt. Ook de nieuwste generatie mag ook niet worden geëxporteerd naar China. Het Nederlandse ASML is koploper in de wereld voor de ontwikkeling van chipmachines. De apparatuur voor halfgeleiders wordt gebruikt om chips te maken voor uiteenlopende toepassingen zoals smartphones, servers, elektrische auto’s en geavanceerde militaire apparatuur. Mede hierdoor kwam ASML in de afgelopen jaren in het middelpunt te staan van de geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikanen willen dat er geen geavanceerde chiptechnologie naar China wordt geëxporteerd om te voorkomen dat de Chinezen de chips kunnen gebruiken voor militaire doeleinden.

In samenwerking met Data News

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!