Redactie - 08 januari 2024

Agent van AIVD liet Stuxnet los in Iraans atoomcomplex

Een Nederlander saboteerde in 2007 een Iraans atoomcomplex met behulp van het beruchte Stuxnet-virus. Het gaat om Erik van Sabben, die in opdracht van de AIVD zijn actie uitvoerde. De actie werd aangestuurd door de Verenigde Staten en Israël, zonder dat de Nederlandse overheid op de hoogte was van het plan. Kamerleden willen opheldering.

Agent van AIVD liet Stuxnet los in Iraans atoomcomplex image

Dit meldt De Volkskrant, dat twee jaar onderzoek deed naar de sabotageactie. Van Sabben zou op 36-jarige leeftijd het ondergrondse nucleaire complex in de stad Natanz hebben geïnfiltreerd. Hier installeerde hij naar verluid apparatuur die was geïnfecteerd met de malware Stuxnet. Deze richtte later grote schade aan in het atoomcomplex.

'Hoge prijs betaald'

Van Sabben overleed in januari 2009 bij een motorongeluk in Dubai, waar hij woonachtig was. Er zijn geen aanwijzingen van opzet. Een anonieme MIVD'er meldt echter aan De Volkskrant te vermoeden dat Van Sabben 'een hoge prijs' heeft betaald.

Opvallend is dat de Nederlandse overheid niet is ingelicht over de actie van Van Sabben. Nederlandse inlichtingendiensten zouden volgens bronnen van de krant hebben geweten dat zij meewerkten aan sabotage van het Iraanse atoomprogramma, maar niet dat hun agent Stuxnet losliet in het complex. Een bron stelt dat de Amerikanen de Nederlandse inlichtingendiensten hebben gebruikt.

'Kabinet was niet op de hoogte'

Opvallend is ook dat het kabinet-Balkenende IV niet op de hoogte lijkt te zijn geweest. Dat geldt ook voor de zogenaamde commissie Stiekem, die fractievoorzitters van de grootste partijen informeert over acties van Nederlandse inlichtingendiensten. Kamerleden willen hierover opheldering.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!