Wouter Hoeffnagel - 17 januari 2024

OpenAI wil met maatregelen misbruik van AI bij verkiezingen voorkomen

OpenAI kondigt maatregelen aan met het oog op de verkiezingen die dit jaar in diverse landen plaatsnemen. Gebruikers mogen niet langer AI-chatbots bouwen die echte personen of instellingen imiteren. Ook apps die API's van OpenAI inzetten voor politieke campagnes of lobbywerk zijn aan banden gelegd.

OpenAI wil met maatregelen misbruik van AI bij verkiezingen voorkomen image

"Wij verwachten en streven ernaar dat mensen onze hulpmiddelen veilig en verantwoord gebruiken, en bij verkiezingen is dat niet anders. We werken eraan om relevant misbruik te anticiperen en te voorkomen, zoals misleidende ‘deepfakes’, grootschalige beïnvloedingsoperaties of chatbots die zich voordoen als kandidaten", schrijft OpenAI in een blogpost.

"Voordat we nieuwe systemen uitbrengen, zorgen we ervoor dat we ze redteamen, betrekken we gebruikers en externe partners voor feedback en bouwen we veiligheidsmaatregelen om de kans op schade te verkleinen. We zijn al jaren bezig met het verbeteren van de feitelijke nauwkeurigheid, het verminderen van vooringenomenheid en het afwijzen van bepaalde verzoeken. Deze instrumenten bieden een sterke basis voor ons werk rond verkiezingsintegriteit. DALL·E heeft bijvoorbeeld vangrails om verzoeken af te wijzen die vragen om het genereren van afbeeldingen van echte mensen, inclusief kandidaten."

Maatregelen

Het kondigt een aantal maatregelen aan die misbruik van zijn technologie rondom verkiezingen moet voorkomen:

  • Gebruikers mogen geen applicaties bouwen voor politieke campagnes of lobbywerk
  • Gebruikers mogen geen chatbots creëren die zich voordoen als echte personen of instellingen
  • Applicaties die mensen ontmoedigen deel te nemen aan democratische processen zoals verkeerde presentaties van stemprocessen of -vereisten zijn niet toegestaan

Gebruikers kunnen mogelijke overtredingen bij OpenAI melden, waarna de organisatie deze meldingen beoordeelt. Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!