Witold Kepinski - 01 november 2023

Valentin Robu benoemd tot hoogleraar AI for Smart, Decentralised Energy Systems

TU Eindhoven heeft Valentin Robu benoemd tot hoogleraar Artificial Intelligence for Smart, Decentralised Energy Systems. Hij is senior onderzoeker bij de Intelligent and Autonomous Systems (IAS) groep van Centrum Wiskunde & Informatica.

Valentin Robu benoemd tot hoogleraar AI for Smart, Decentralised Energy Systems image

De aanstelling is bij de groep Electrical Energy Systems van de TU Eindhoven en is ingegaan op 1 november. Valentin Robu zal 20 procent van zijn tijd besteden aan het hoogleraarschap. Zijn belangrijkste onderzoeksexpertise ligt op het gebied van multi-agent systemen en gedistribueerde AI, meer specifiek het ontwerpen van strategieën en interacties tussen strategische agenten, zoals in onderhandelings- en veilingsettings.

Slimme energienetwerken

Een groot deel van zijn onderzoek richt zich de laatste jaren op het gebruik van AI-technieken om uitdagingen aan te pakken bij het bouwen van energiesystemen van de volgende generatie en smart grids. Enkele voorbeelden van uitdagingen op dit gebied: coördinatie van het opladen van meerdere elektrische voertuigen, zodat de capaciteit van de distributienetwerken niet wordt overschreden, het gebruik van speltheoretische modellen voor de integratie van leveranciers van hernieuwbare energie in bestaande netwerken of het ontwerpen van stimulansen voor gedistribueerde vraagzijde respons.

Tijdens zijn loopbaan heeft Robu samengewerkt met vele onderzoekers in vele landen en is hij co-auteur geweest van meer dan 150 tijdschriftartikelen, conferentiepapers en hoofdstukken in boeken. Hij heeft een aantal prijzen gewonnen, zoals de 2019 UK Innovation of the Year Award (toegekend door de IET, het Britse Instituut voor Techniek en Technologie), voor zijn werk aan netwerkmonitoring met Scottish Power Energy Networks. Hij won ook de 2018 Low Carbon Transport Award, van de British Renewable Energy Association, voor zijn werk aan hybride schepen op de Theems in Londen.

Zijn onderzoek is uitgelicht in onder meer the Conversation, door de BBC, the Economist, Nature, World Economic Forum, de US Congres Research Service etc.

"Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker bij de planning en het gebruik van onze energiesystemen", zegt Robu. "Dit komt door toenemende onzekerheid, veroorzaakt door hernieuwbare opwekking en nieuwe belastingen, zoals het opladen van EV's, maar ook door toenemende decentralisatie, waarbij individuele prosumenten autonoom handelen op basis van hun eigen doelen en privé-informatie. Om met deze uitdagingen om te gaan zijn nieuwe technieken nodig, zowel van machine learning, maar ook van multi-agent systemen en algoritmische speltheorie."

Academische achtergrond

Voordat hij in 2020 bij de IAS-groep van het CWI kwam als onderzoeker, was Valentin Robu universitair hoofddocent aan de Heriot-Watt University in Edinburgh, Verenigd Koninkrijk, waar hij deel uitmaakte (en medeoprichter was) van de Smart Systems Group. Voor Heriot-Watt was hij gedurende 5 jaar (2009 - 2014) senior research fellow in de Agents, Interaction and Complexity Group aan de Universiteit van Southampton. Hij promoveerde aan het CWI en de TU Eindhoven (juli 2009). Robu was ook verschillende keren visiting scholar in de Economics and Computer Science onderzoeksgroep aan Harvard University (herfst 2015, zomer 2018), en research affiliate in de Collective Intelligence groep aan MIT (2018-2023).

Top samenwerkingen

In de loop van zijn carrière heeft hij samengewerkt met onderzoekers van vele topinstituten, zoals MIT, Harvard, Santa Fe Complex Systems Institute, IIT Delhi, Chinese Academy of Sciences, Nagoya Institute of Technology, Microsoft Research, TU Delft, University of Toronto enz. Hij was ook onderzoeker of medeonderzoeker in een aantal projecten, waaronder CESI - het Britse National Research Centre for Energy Systems Integration, CEDRI (Community Energy Demand Reduction in India), en ORCA, de UK Offshore Robotics for Certification of Assets Hub.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!