Wouter Hoeffnagel - 19 januari 2024

Oracle en Deloitte helpen multinationals aan OESO-Pijler 2-richtlijnen te voldoen

Multinationals moeten per 1 januari 2024 voldoen aan de OESO-Pijler 2-belastingrichtlijnen, opgelegd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Oracle en Deloitte introduceren nieuwe functies in Oracle Fusion Cloud Enterprise Performance Management (EPM) en de implementatieservices van Deloitte, die multinationals helpen te voldoen aan deze richtlijnen.

Oracle en Deloitte helpen multinationals aan OESO-Pijler 2-richtlijnen te voldoen image

De vernieuwde Pijler 2-vereisten van de OESO zijn de grootste verandering in de wereldwijde vennootschapsbelastingregels in decennia. De nieuwe regels creëren een wereldwijd minimumbelastingtarief van 15% en beïnvloeden financiële processen en operationele structuren van grote multinationals aanzienlijk.

Belastingprocessen en -rapportage vereenvoudigen

Met de combinatie van EPM en de implementatieservices van Deloitte willen de partijen financiële experts helpen bij het vereenvoudigen van complexe belastingprocessen en -rapportage. Ook ondersteunt de software betere afstemming tussen finance-, sales- en belastingteams door middel van end-to-end procesautomatisering.

Bedrijven kunnen hun fiscale rapportageprocessen verbeteren met het Oracle-implementatieserviceteam van Deloitte Tax Technology Consulting en de Pijler 2-oplossing in Oracle Cloud EPM. Deze combinatie van Deloitte-expertise en Oracle-technologie helpt internationale organisaties de samenwerking te verbeteren tussen operationele teams voor onder andere belasting en finance, gegevens uit verschillende bronsystemen als het grootboek en subgrootboeken te verzamelen en beheren. Ook kunnen organisaties betere verwachtingsmodellen opstellen voor de effecten van de nieuwe richtlijnen.

'Compliance is zeer complex'

"Het naleven van internationale belastingvoorschriften is zeer complex. Om efficiënt te kunnen voldoen aan de nieuwe Pijler 2-vereisten, moeten organisaties steeds grotere hoeveelheden gegevens snel kunnen verbinden en analyseren", aldus René van Gassen, directeur Tax Technology Consulting (TTC) van Deloitte Nederland. "Met de oplossingen van Oracle in combinatie met onze implementatie-expertise kunnen financiële experts effectief gebruikmaken van de technologie van Oracle om financiële en fiscale processen te verenigen en toe te zien op de naleving."

Met de nieuwe functies in Oracle Cloud EPM kunnen financiële teams complexe belastingprocessen stroomlijnen:

  • Verzamelen en beheer van Pijler 2-gegevens: helpt belastingteams automatisch gegevens te verzamelen uit verschillende bedrijfssystemen, waaronder finance-, HR- en verkoopsystemen, en de gegevens zo in te delen dat ze voldoen aan de vereisten van het Pijler 2-gegevensmodel. Dit geeft een sterke audittrail en zorgt dat teams minder tijd kwijt zijn aan het verzamelen en samenvoegen van gegevens.
  • Pijler 2-taakbeheer: stroomlijnt de coördinatie en samenwerking in het gehele financiële afsluitingsproces, waardoor vertragingen tot een minimum worden beperkt. Met het eenvoudig te implementeren taakbeheer kunnen gebruikers taken toewijzen en volgen via een centraal dashboard en gebruikmaken van een eenvoudig stapsgewijs proces dat hen door hun Pijler 2-verantwoordelijkheden leidt. Dit helpt teams bij een naadloos Pijler 2-proces.
  • Pijler 2-belastingprognose en -modellering: biedt teams de mogelijkheid om belastingscenario's te voorspellen en modellering uit te voeren in Oracle Cloud EPM. Dit helpt toekomstige effecten van de nieuwe OESO-richtlijnen te voorspellen, zodat organisaties zich beter kunnen voorbereiden op het nieuwe wereldwijde minimumbelastingtarief.

"Nu multinationals zich voorbereiden op het nieuwe wereldwijde minimumbelastingtarief, zal technologie een belangrijke rol spelen in nauwkeurige en efficiënte naleving van de Pijler 2-vereisten", aldus Hari Sankar, Group Vice President, Product Management van Oracle. "De Pijler 2-oplossing in Oracle Cloud EPM biedt ingebouwde best practices en geavanceerde modelleringsfuncties, waarmee klanten controles kunnen centraliseren, de zichtbaarheid van hun belastinginformatie kunnen verbeteren, en hun belastingstrategieën kunnen aanpassen."

'Gegevens ondernemingsbreed verbinden'

"Om zich voor te bereiden op de nieuwe rapportagevereisten van Pijler 2, hebben bedrijven een oplossing nodig die ondernemingsbreed gegevens verbindt en analyseert", aldus Allison Matthews, Partner, Tax Technology Consulting (TTC) Department bij Deloitte. "De combinatie van de implementatieservices van Deloitte en de Enterprise Performance Management-technologie van Oracle helpt bedrijven in de voorbereiding op deze wereldwijde veranderingen."

Oracle Cloud EPM maakt deel uit van Oracle Fusion Cloud Enterprise Resource Planning (ERP) en biedt een uitgebreide reeks functies voor Enterprise Performance Management om de financiële en operationele planning op elkaar af te stemmen, de boeken sneller te sluiten en stamgegevens te beheren.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!