Wouter Hoeffnagel - 22 januari 2024

Europese Commissie wil techsector beschermen met aanvullende maatregelen

De Europese Commissie komt op korte termijn met extra maatregelen om de economische veiligheid van de Europese Unie (EU) te beschermen. De maatregelen moeten onder meer de afhankelijkheid van de EU van andere landen verder afbouwen en de invloed van andere economische grootmachten inperken.

Europese Commissie wil techsector beschermen met aanvullende maatregelen image

Dit meldt Bloomberg, dat een kladversie van het plan inzag. Het plan is naar verluid vooral bedoeld om de invloed van economische grootmachten als China en de Verenigde Staten (VS) in te perken. De Europese Commissie wil de Europese techsector enerzijds beschermen, en anderzijds de EU een aantrekkelijke locatie houden voor investeringen.

Dual-use-goederen

Ook werkt de Europese Commissie aan een nieuw fonds. Dit fonds is specifiek gericht op het ondersteunen van de ontwikkeling van technologie die zowel voor civiele als militaire doeleinden ingezet kunnen worden. Dit zijn ook wel zogeheten dual-use-goederen.

De Europese Commissie zet al langer in op het afbouwen van de afhankelijk van de EU van het buitenland. Aanleiding hiervoor was onder meer de COVID-19 pandemie, die tot ernstige verstoringen in de toeleveringsketen voor chips zorgden. Veel Europese bedrijven ondervonden hiervan veel hinder. Eerder presenteerde de Europese Commissie al de EU Chips Act, dat de afhankelijk van de EU op het gebied van chipproductie moet afbouwen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!