Redactie - 22 januari 2024

Apple betaalt Rusland een boete van miljoenen dollars

Apple heeft de Russische overheid een boete van 1,2 miljard roebel betaald, ongeveer 13,2 miljoen dollar, in verband met zijn marktdominantie rond de App Store. Het door Apple betaalde geld gaat direct naar de Russische staatskas. Apple heeft nog niet gereageerd op de betaling.

Apple betaalt Rusland een boete van miljoenen dollars image

Dit heeft de Russische Federal Anti-Monopoly Service (FAS) maandag 22 januari op Telegram bekend gemaakt.

FAS meldt dat Apple in juli 2022 de anti-monopoliewetgeving heeft geschonden omdat het app-ontwikkelaars verbood klanten te informeren over aankoopmogelijkheden buiten de App Store, zo meldt de The Moscow Times.

Apple betaalde Rusland eerder een anti-monopolieboete van 906 miljoen roebel, ongeveer 10,1 miljoen dollar, als onderdeel van een rechtszaak uit 2020 door het Russische cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab.

Veel Westerse tech bedrijven zijn niet meer actief in Rusland sinds de invasie van het Russische leger in Oekraïne. Ook Apple schortte de verkoop op en schakelde Apple Pay in Rusland uit. Ook zijn Apps van Russische nieuws (propaganda) kanalen en sociale-media platforms uit de App Store verwijderd. Maar nieuwe Apple iPhones vinden via parallel import hun weg naar klanten in Rusland via retailers en telecom aanbieders.


BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!