Witold Kepinski - 23 januari 2024

DB Engines: PostgreSQL is het DBMS van het jaar 2023

Open Source database: PostgreSQL is het DBMS van het jaar 2023, aldus DB Engines. PostgreSQL is een krachtig, open source object-relationeel databasesysteem met meer dan 35 jaar actieve ontwikkeling waardoor het een sterke reputatie heeft opgebouwd op het gebied van betrouwbaarheid, robuustheid van functies en prestaties.

DB Engines: PostgreSQL is het DBMS van het jaar 2023 image

DB Engines meldt: 'PostgreSQL is het databasebeheersysteem dat het afgelopen jaar populairder is geworden in onze DB-Engines Ranking dan alle andere 417 gecontroleerde systemen. Daarom roepen wij PostgreSQL uit tot DBMS van het jaar 2023 .

Om de DBMS van het jaar te bepalen, hebben we de populariteitsscores van januari 2023 afgetrokken van de laatste scores van januari 2024. We gebruiken het verschil tussen deze cijfers in plaats van een percentage, omdat dat de voorkeur zou geven aan systemen met een kleine populariteit aan het begin van het jaar. het jaar. Het resultaat is een lijst met DBMS'en, gesorteerd op de mate waarin ze hun populariteit in 2023 hebben weten te vergroten, of met andere woorden, hoeveel extra mensen erover zijn gaan communiceren op een van de manieren die we in onze methodologie meten, bijvoorbeeld vacatures. professionele profielvermeldingen en citaten op internet.

DBMS van het jaar: PostgreSQL

PostgreSQL is voor de vierde keer ons DBMS van het Jaar, na het winnen van al drie titels tussen 2017 en 2020. Bijna 35 jaar geleden werd Postgres, zoals het toen heette, voor het eerst uitgebracht. Er is sindsdien heel wat veranderd, en dit is eigenlijk de grote succesfactor van PostgreSQL: een hoog tempo van gestage verbeteringen, waardoor het systeem voorop blijft lopen op het gebied van DBMS-technologie, terwijl het tegelijkertijd een betrouwbaar en stabiel platform biedt. PostgreSQL 16, uitgebracht in september 2023, zag onder meer verdere prestatieverbeteringen en meer replicatieopties. Dit alles maakt PostgreSQL tot een van de meest succesvolle open source-projecten ooit.

Tweede plaats: Databricks

Databricks is een cloudgebaseerd platform voor big data-analyse en machine learning, opgericht door de makers van Apache Spark. Databricks opereert in een ecosysteem rond open source-tools, die het bedrijf heeft gemaakt of ondersteunt. Denk hierbij aan Apache Spark, maar ook aan Delta Lake, een open source storageframework, Delta Sharing, een open protocol voor het veilig delen van data, en MLflow, een open source platform voor machine learning.

Databricks blijft op plaats 17 in onze ranglijst, vergeleken met plaats 19 een jaar geleden.

Derde plaats: Google BigQuery

BigQuery is het volledig beheerde cloudgebaseerde datawarehouse en analyseplatform van Google. Het is ontworpen om grote datasets te verwerken en te analyseren met behulp van SQL-query's. Naast de gebruikelijke voordelen van serverloos computergebruik, wordt het geleverd met ingebouwde machine learning- en BI-mogelijkheden. BigQuery maakt deel uit van het Google Cloud Platform (GCP)-pakket met cloudcomputingservices.

BigQuery blijft op plaats 19 in onze ranglijst, vergeleken met plaats 21 een jaar geleden.

Wij feliciteren PostgreSQL, Databricks en Google met hun succes in 2023.'

Eerdere winnaars van de DB-Engines DBMS of the Year Award:

PostgreSQL2023
Sneeuwvlok2022
Sneeuwvlok2021
PostgreSQL2020
MySQL2019
PostgreSQL2018
PostgreSQL2017
Microsoft SQL-server2016
Orakel2015
MongoDB2014
MongoDB2013
BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!