Witold Kepinski - 24 januari 2024

Samsung zet generatieve AI in als kern van zijn productstrategie

Terwijl Samsung de laatste hand legt aan zijn nieuwe Galaxy S24-smartphones, onthult het bedrijf een duidelijke visie voor de toekomst: generatieve AI is een integraal onderdeel van zijn productstrategie voor de lange termijn, vooral in het premium- en vlaggenschipsegment. Dit meldt Canalys analist Sheng Win Chow.

Samsung zet generatieve AI in als kern van zijn productstrategie image

Sheng Win Chow meldt in een blog:  'Terwijl Samsung de laatste hand legt aan zijn nieuwe Galaxy S24-smartphones, onthult het bedrijf een duidelijke visie voor de toekomst: generatieve AI is een integraal onderdeel van zijn productstrategie voor de lange termijn, vooral in het premium- en vlaggenschipsegment . De premium- en vlaggenschipmodellen van Samsung zijn nu verbeterd met geavanceerde AI-mogelijkheden, wat een significante verschuiving aangeeft in de manier waarop de technologiegigant innovatie en marktdifferentiatie benadert.

Time-to-market en wereldwijde schaal: de Galaxy S-serie onderscheidt zich

Nu apparaten uit het middensegment steeds meer de vlaggenschipspecificaties weerspiegelen, erkent Samsung het belang van AI-functies op het apparaat om de Galaxy S-serie te onderscheiden. De integratie in 2024 van de Gemini AI-modellen van Google Cloud in de Galaxy S24 is van strategisch belang, waardoor Samsung een time-to-market-voordeel krijgt ten opzichte van zijn Android-rivalen. Deze stap is van cruciaal belang voor het bedrijf om de mondiale concurrentiepositie te behouden.

Het gebruik van de AI-infrastructuur van Google, waaronder Imagen 2, Gemini Pro en Nano LLM, stelt Android-ontwikkelaars in staat snel creatieve hybride AI-functies in te zetten en deze toegankelijk te maken voor een wereldwijd publiek. Bovendien onderstreept de naadloze integratie met verschillende Google-apps, zoals Android Auto, en de mogelijke toekomstige opname van Google Maps de symbiose tussen Samsung en de ecosystemen van Google.

Differentiatie op lange termijn: het tweesnijdend zwaard

Maar de afhankelijkheid van Samsung van de AI-infrastructuur van Google is een tweesnijdend zwaard. Hoewel dit partnerschap onmiddellijke winst mogelijk maakt, bestaat er een inherent risico van commoditisering. Nu Android-OEM's vergelijkbare toegang krijgen, kan het zijn dat Samsung zijn softwaredifferentiatie verwatert.

Bovendien dreigen de financiële gevolgen van het gebruik van de AI-diensten van Google Cloud aan de horizon. Het huidige standpunt van Samsung is, volgens de website, om Galaxy AI-functies tot eind 2025 kosteloos aan te bieden op ondersteunde apparaten. Maar de mogelijkheid dat AI-functies van derden kosten met zich meebrengen, blijft een overweging voor de toekomst.

Implicaties voor AI-smartphones in de toekomst

Canalys voorspelt dat in 2024 5% van de verkochte smartphones AI-compatibel zal zijn, oplopend tot 45% in 2027. Terwijl de smartphonesector op zoek is naar nieuwe groeimogelijkheden, wordt het integreren van generatieve AI een strategische noodzaak voor leveranciers, waardoor personalisatie en ervaring mogelijk wordt. -gedreven innovatie.

Opvallend is dat Chinese leveranciers niet achterblijven: ze stuwen hun AI-strategieën vooruit met product- en OS-releases die de afgelopen maanden zijn gelanceerd en gepland zijn voor de eerste helft van 2024.

De lancering van de Samsung Galaxy S24 is een cruciaal moment voor Google. Indien dit partnerschap succesvol is, positioneert Google zich in een positie om zijn invloed uit te breiden naar andere Android-fabrikanten, waardoor mogelijk een dominante positie op het gebied van aanbieders van AI-oplossingen kan worden veiliggesteld.

Nu het AI-smartphonelandschap snel evolueert, is de Samsung Galaxy S24 misschien niet alleen een productlancering – het zou heel goed de voorbode kunnen zijn van een nieuw tijdperk voor consumentenapparaten, waarin AI de hoeksteen is van innovatie en gebruikerservaring.'

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!