Witold Kepinski - 26 januari 2024

Send AI haalt 2.2 miljoen euro op

De Amsterdamse startup Send AI heeft 2.2 miljoen euro opgehaald in een investeringsronde geleid door Gradient Ventures, het AI fonds van Google, en het Nederlandse Keen Venture Partners. Ook (voormalig) managers van UiPath, MongoDB en Google DeepMind deden mee in de ronde.

Send AI haalt 2.2 miljoen euro op image

De startup, die in 2021 onder de naam Autopilot werd opgericht door Thom Trentelman (CEO) en Philip Weijschede (COO), maakt het voor bedrijven mogelijk om geautomatiseerd documenten in te lezen en belangrijke informatie gestructureerd in te voeren in desbetreffende systemen. Ze richten hun pijlen hierbij vooral op complexe documenten, waaronder scans van lage kwaliteit, scheef gefotografeerde bonnen en lange PDF’s.

Thom Trentelman, medeoprichter en CEO: “Mensen maken tegenwoordig het liefst een foto van een document om het te kunnen versturen. Door wisselende fotokwaliteit lopen traditionele verwerkingssystemen steeds vaker vast. Ook komt het geregeld voor dat er meerdere bonnen in één foto of scan staan. Rechtop, ondersteboven, net een beetje schuin, mensen zijn erg creatief. Er wordt in die gevallen uitgeweken naar een medewerker om het document handmatig af te handelen. Dat is een tijdrovend en foutgevoelig klusje”.

Zoals de naam doet impliceren, maakt Send AI gebruik van kunstmatige intelligentie. In tegenstelling tot zo’n beetje ieder andere AI startup, wordt er bewust gekozen om krachtpatser ChatGPT van OpenAI links te laten liggen. Het bedrijf prefereert de inzet van een combinatie van kleinere open-source modellen waardoor gevoelige klantdata binnen de eigen muren blijft. “Ook snelheid, prijs en het feit dat we iedere gebruiker zijn eigen modellen kunnen laten trainen, speelt een grote rol bij deze beslissing”, aldus Thom Trentelman.

Hoewel het platform inmiddels in verschillende industrieën wordt ingezet, waren het de zorgverzekeraars die als eerste serieuze volumes begonnen te verwerken. Om mee te kunnen groeien met de toenemende vraag werd besloten de oceaan over te steken naar Silicon Valley, op zoek naar een investeerder. Deze werd uiteindelijk gevonden in de vorm van Gradient Ventures. Philip Weijschede, medeoprichter en COO: “Toevallig kwam Keen Venture Partners ons op datzelfde moment op het spoor. Hierdoor heeft de investeringsronde ook nog een Nederlandse tint gekregen.”

Het geld gaat gebruikt worden om het team te versterken, de ontwikkelingen van de interne AI modellen te versnellen en voorbereidingen te treffen voor de stap naar het buitenland.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!