Witold Kepinski - 25 januari 2024

Europese Commissie lanceert AI-innovatiepakket

De Europese Commissie lanceert een pakket maatregelen gelanceerd om Europese startups en kmo’s te ondersteunen bij de ontwikkeling van betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI) die de waarden en regels van de EU respecteert. Dit volgt op het politieke akkoord dat in december 2023 werd bereikt over de EU AI Act – de eerste alomvattende wet inzake kunstmatige intelligentie ter wereld – die de ontwikkeling, inzet en introductie van betrouwbare AI in de EU zal ondersteunen.

Europese Commissie lanceert AI-innovatiepakket image

In haar State of the Union 2023 kondigde voorzitter Ursala von der Leyen een nieuw initiatief aan om de Europese supercomputers beschikbaar te stellen aan innovatieve Europese AI-startups om hun betrouwbare AI-modellen te trainen. Als eerste stap lanceerde de Commissie in november 2023 de Large AI Grand Challenge , een prijs die AI-startups financiële steun en toegang tot supercomputers geeft. Het pakket van vandaag brengt deze verbintenis in de praktijk door middel van een breed scala aan maatregelen om AI-startups en innovatie te ondersteunen, waaronder een voorstel om bevoorrechte toegang tot supercomputers te verlenen aan AI-startups en de bredere innovatiegemeenschap. Het bevat:

  • Een wijziging van de EuroHPC-verordening om AI-fabrieken op te zetten , een nieuwe pijler voor de activiteiten van de gemeenschappelijke onderneming op het gebied van supercomputers van de EU . Dit bevat:
    • Het verwerven, upgraden en exploiteren van op AI gerichte supercomputers om snel machinaal leren en trainen van grote General Purpose AI (GPAI)-modellen mogelijk te maken;
    • Het vergemakkelijken van de toegang tot voor AI specifieke supercomputers, waardoor wordt bijgedragen aan de verruiming van het gebruik van AI naar een groot aantal publieke en private gebruikers, waaronder startups en kmo’s;
    • Het aanbieden van een one-stop-shop voor startups en innovators, het ondersteunen van het AI-startup- en onderzoeksecosysteem op het gebied van algoritmische ontwikkeling, het testen van de evaluatie en validatie van grootschalige AI-modellen, het bieden van supercomputervriendelijke programmeerfaciliteiten en andere AI-ondersteunende diensten;
    • Het mogelijk maken van de ontwikkeling van een verscheidenheid aan opkomende AI-toepassingen op basis van AI-modellen voor algemene doeleinden.
  • Een besluit om binnen de Commissie een AI-bureau op te richten , dat zal zorgen voor de ontwikkeling en coördinatie van het AI-beleid op Europees niveau, en dat toezicht zal houden op de implementatie en handhaving van de komende AI-wet .
  • Een EU- mededeling over start-ups en innovatie op het gebied van AI, waarin aanvullende kernactiviteiten worden geschetst:
    • Financiële steun van de Commissie via Horizon Europa en het programma Digitaal Europa, gewijd aan generatieve AI. Dit pakket zal tot 2027 een extra totale publieke en private investering van ongeveer 4 miljard euro genereren;
    • Begeleidende initiatieven om de generatieve AI-talentenpool van de EU te versterken door middel van activiteiten op het gebied van onderwijs, opleiding, vaardigheden en omscholing;
    • Verdere aanmoediging van publieke en private investeringen in start-ups en scale-ups op het gebied van AI, onder meer via durfkapitaal of aandelensteun (onder meer via nieuwe initiatieven van het EIC-acceleratorprogramma en InvestEU );
    • De versnelling van de ontwikkeling en implementatie van Common European Data Spaces , beschikbaar gesteld aan de AI-gemeenschap, voor wie data een belangrijke hulpbron zijn om hun modellen te trainen en te verbeteren. Vandaag is ook een nieuw werkdocument van de diensten van de Commissie over gemeenschappelijke Europese dataruimten gepubliceerd, waarin de laatste stand van zaken wordt gegeven;
    • Het 'GenAI4EU'-initiatief , dat tot doel heeft de ontwikkeling van nieuwe gebruiksscenario's en opkomende toepassingen in de veertien industriële ecosystemen van Europa en de publieke sector te ondersteunen. Toepassingsgebieden zijn onder meer robotica, gezondheid, biotechnologie, productie, mobiliteit, klimaat en virtuele werelden.

De Commissie richt samen met een aantal lidstaten ook twee Europese digitale infrastructuurconsortiums (EDIC's) op:

  • De 'Alliance for Language Technologies' (ALT-EDIC) heeft tot doel een gemeenschappelijke Europese infrastructuur op het gebied van taaltechnologieën te ontwikkelen om het tekort aan Europese taalgegevens voor de training van AI-oplossingen aan te pakken, en om de taalkundige diversiteit en culturele rijkdom van Europa in stand te houden. Dit zal de ontwikkeling van Europese grote taalmodellen ondersteunen.
  • De 'CitiVERSE' EDIC zal state-of-the-art AI-tools toepassen om lokale digitale tweelingen voor slimme gemeenschappen te ontwikkelen en te verbeteren, waardoor steden processen kunnen simuleren en optimaliseren, van verkeersbeheer tot afvalbeheer.

AI@EC-communicatie

De Commissie heeft vandaag ook een mededeling aangenomen waarin de eigen strategische aanpak van de Commissie ten aanzien van het gebruik van kunstmatige intelligentie wordt uiteengezet. Met deze strategische visie anticipeert en bereidt de Commissie zich intern voor op de implementatie van de EU AI Act. Het omvat concrete acties over hoe de Commissie institutionele en operationele capaciteit zal opbouwen om de ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare, veilige en ethische AI ​​te garanderen. De Commissie bereidt zich ook voor om overheidsdiensten in de EU te ondersteunen bij hun eigen adoptie en gebruik van kunstmatige intelligentie.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad zullen nu de door de Commissie voorgestelde wijzigingen van de verordening tot oprichting van de Europese Gemeenschappelijke Onderneming voor High Performance Computing in overweging nemen .

Binnen de Commissie zal het AI-bureau worden opgericht. Het AI Office zal de toekomstige AI-wet op EU-niveau implementeren en toezicht houden op de regels voor AI-modellen en -systemen voor algemene doeleinden. Het moet een centraal coördinatieorgaan voor AI-beleid op EU-niveau worden en samenwerken met andere afdelingen van de Commissie, EU-organen, lidstaten en de gemeenschap van belanghebbenden. Het zal een internationale roeping hebben en de EU-aanpak van AI-governance bevorderen en bijdragen aan de internationale activiteiten van de EU op het gebied van AI. Meer in het algemeen moet het AI-bureau kennis en inzicht op het gebied van AI opbouwen en de toepassing en innovatie van AI bevorderen. Het besluit om het AI Office op te richten treedt in werking op 24 januari en de werkzaamheden zullen in de daaropvolgende maanden van start gaan.

De lidstaten zullen nu met steun van de Commissie de Europese digitale-infrastructuurconsortiums ALT-EDIC en CitiVERSE EDIC oprichten.

Achtergrond

De Commissie faciliteert en versterkt al jaren de samenwerking op het gebied van AI in de hele EU om het concurrentievermogen te vergroten en vertrouwen op basis van de EU-waarden te waarborgen. Het Witboek van de Commissie over AI , gepubliceerd in 2020, schetst een duidelijke visie voor AI in Europa: een ecosysteem van uitmuntendheid en vertrouwen. In april 2021 heeft de Commissie samen met de lidstaten de EU AI Act en een nieuw gecoördineerd plan voorgesteld om de veiligheid en de grondrechten van mensen en bedrijven te garanderen en tegelijkertijd de investeringen en innovatie in de EU-landen te versterken. De EU AI-wet werd in december 2023 voorlopig goedgekeurd door de medewetgevers en is 's werelds eerste alomvattende wet op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!