Wouter Hoeffnagel - 26 januari 2024

Gartner: 'Digitale transformaties in finance is topprioriteit voor CFO's'

Het leiden van digitale transformatie-inspanningen in de financiële functie is een van de topprioriteiten voor CFO's in 2024. Andere prioriteiten zijn het verbeteren van de financiële cijfers en inzichten, het leiden van change management-initiatieven en optimaliseren van de kosten.

Gartner: 'Digitale transformaties in finance is topprioriteit voor CFO's' image

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 185 CFO's, uitgevoerd in september en oktober 2023. “De focus op transformatie-inspanningen sluit aan bij de toegenomen belangstelling voor GenAI en andere disruptieve technologieën. Dit zegt ook iets over de rol die de CFO speelt bij het evalueren en op elkaar afstemmen van investeringen in deze transformatieve technologieën, zowel in de financiële sector als binnen de hele onderneming”, zegt Marko Horvat, vice-president onderzoek in de Gartner Finance-praktijk.

Figuur 1: Top 10 prioriteiten voor CFO's in 2024

Bron: Gartner (januari 2024)

“Transformatie en functionele verbetering zijn de overheersende thema’s in de top 10 prioriteiten voor 2024”, aldus Horvat. “Het leiden van verandering, het verbeteren van het strategieontwerp en de functie van het financiële team, en het leiden van transformatie zijn drie van de vijf belangrijkste prioriteiten.”

Tegelijkertijd voorzien CFO's echter aanzienlijke problemen bij het moderniseren van de structuur van de financiële afdeling. Onder meer doordat het efficiënt inzetten van nieuwe financiële technologie in de functie tijdrovend kan zijn en de dagelijkse activiteiten kan ontwrichten.

“Het opbouwen van technologieleveringscapaciteit in de financiële wereld vereist vaak dat financiële managers samenwerken met externe consultants en interne IT-teams om projecten vooruit te helpen, terwijl ze de functie in de huidige staat blijven uitvoeren”, aldus Horvat. “Naarmate het aantal en de omvang van deze projecten toenemen, wordt het steeds moeilijker om binnen de financiële functie capaciteit te vinden om adequaat aan de behoeften van deze projecten te voldoen.

'Geef actief leiding'

Gartner-experts adviseerden dat succesvolle transformatie-inspanningen in de financiële wereld vaak vereisen dat de CFO actief leiding geeft aan de inspanningen op het gebied van de technologielevering, in plaats van eenvoudigweg in gesprek te gaan en samen te werken met IT-afdelingen.

“Wat we in grote lijnen van CFO’s horen, is dat digitale initiatieven niet aan hun verwachtingen voldoen”, aldus Horvat. “Tenzij CFO’s opnieuw beoordelen hoe zij en hun teams digitale initiatieven leiden, blijven deze initiatieven teleurstellen.” Uit onderzoek van Gartner blijkt dat de digitale initiatieven die een meer dan gelijke kans hebben om de beoogde voordelen te realiseren, de initiatieven zijn waarbij het financiële leiderschap zich richt op digitale levering: de daadwerkelijke creatie of implementatie en het beheer van een digitaal systeem.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'CFO & Finance Executive Priorities for 2024' en 'Successful Finance Transformation Requires CFOs to Lead Technology Delivery'. Niet-klanten kunnen hier de top vijf financiële trends en prioriteiten voor CFO's in 2024 bekijken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!