Wouter Hoeffnagel - 29 januari 2024

Amazon zet streep door overname iRobot

Amazon ziet af van de overname van robotstofzuigerfabrikant iRobot. Het besluit volgt op een mededeling van de Europese Commissie eerder deze maand dat de Amerikaanse e-commercegigant niet op Europese goedkeuring voor de overname hoeft te rekenen.

Amazon zet streep door overname iRobot image

Dit maakt iRobot bekend. Amazon maakte in augustus 2022 bekend iRobot te willen overnemen voor bijna 1,4 miljard dollar. De partijen zien nu af van de deal. Amazon betaalt iRobot 94 miljoen dollar voor het afketsen van de deal.

Te veel macht

De overname kon echter op veel weerstand rekenen. Zowel de Europese als Amerikaanse toezichthouder maken zich zorgen over de impact van de overname op de markt voor robotstofzuigers, en vrezen dat de macht van Amazon te groot wordt. Zo zou Amazon op zijn eigen platform stofzuigers van iRobot voorrang kunnen geven ten opzichte van concurrenten.

iRobot kondigt ook een herstructurering aan, waarbij 350 banen verloren gaan. Dit komt neer op 31 procent van het personeelsbestand. CEO en voorzitter Colin Angle stapt op bij iRobot.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!