Witold Kepinski - 01 februari 2024

AMS-IX viert 30-jarig bestaan

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste internetknooppunten ter wereld, viert op 1 februari a.s haar 30-jarig bestaan en markeert drie decennia van baanbrekende bijdragen aan mondiale connectiviteit, technologische vooruitgang en digitale innovatie. Op het AMS-IX platform zijn bedrijven zoals Adyen, Amazon, Apple, Booking.com, Google, Meta Microsoft, Netflix, Odido en TikTok actief.

AMS-IX viert 30-jarig bestaan image

AMS-IX: belangrijk voor uitwisseling internetverkeer

Sinds de oprichting in 1994 loopt AMS-IX voorop bij het mogelijk maken van efficiënte uitwisseling van internetverkeer en speelt het een belangrijke rol bij het vormgeven van het digitale landschap, zowel lokaal als wereldwijd. Als neutrale organisatie zonder winstoogmerk maakt AMS-IX verbindingen tussen netwerken o.a. internetproviders (ISP's), contentproviders en streamingdiensten mogelijk. Vanwege de steeds toenemende behoefte aan connectiviteit heeft AMS-IX nu een piekverkeer van bijna 12 Terabit per seconde, wat het equivalent is van 100 miljoen mensen die tegelijkertijd Fortnite spelen of 6,4 miljoen TikTok filmpjes die tegelijkertijd worden bekeken.

Digitale Mainport

Het internationale karakter van AMS-IX (80% van haar klanten komt uit het buitenland), heeft ervoor gezorgd dat veel internationale bedrijven zich in Amsterdam hebben gevestigd en maakt dat het bedrijf onderdeel is geworden van de derde mainport, naast de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol. De goede internetconnectiviteit werkt als een magneet en is zeer belangrijk voor Nederland om haar koppositie als knooppunt voor Europa te behouden voor nu en in de toekomst.

Over de jaren heeft AMS-IX diverse mijlpalen bereikt:

Mondiale expansie: met een robuuste infrastructuur, gestart in Amsterdam, heeft AMS-IX haar aanwezigheid over verschillende continenten uitgebreid, door knooppunten te starten in grote wereldsteden in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en de VS, dit om de lokale connectiviteit te verbeteren. Inmiddels heeft AMS-IX 14 internetknooppunten wereldwijd.

Technologische innovatie: AMS-IX is een pionier in het omarmen van de nieuwste technologieën, door het implementeren van state-of-the-art oplossingen zoals 100 Gigabit Ethernet, Software-Defined Networking (SDN) en Internet Protocol versie 6 (IPv6), waardoor een toekomstbestendige en veerkrachtige internetinfrastructuur wordt gewaarborgd. Inmiddels heeft AMS-IX ook 400 Gigabit poorten toegevoegd aan haar netwerk door de toenemende vraag aan internet capaciteit.

Duurzaamheidsinitiatieven: door middel van de implementatie van nieuwe netwerkapparatuur in het datacenter van Equinix AM5, heeft AMS-IX het energie verbruik op deze locatie met 85% kunnen verminderen. Op alle 16 locaties in Nederland zal de komende tijd de apparatuur worden vervangen ten einde het energieverbruik terug te dringen en het platform te upgraden.

Betrokkenheid bij de gemeenschap: AMS-IX is actief betrokken bij partners uit de industrie, waarbij samenwerking, kennisuitwisseling en educatieve initiatieven worden bevorderd om de volgende generatie internetprofessionals te enthousiasmeren en een bloeiende digitale gemeenschap te bevorderen.

“Het vieren van het 30-jarige bestaan van ons bedrijf is een bewijs van de niet-aflatende inzet van ons team, onze partners en belanghebbenden die hebben bijgedragen aan het succes van AMS-IX”, aldus Peter van Burgel, CEO van AMS-IX. “Ik ben zeer trots dat we dagelijks werken aan het bevorderen van internetconnectiviteit waar ook ter wereld. Op basis van onze missie om een betere samenleving te creëren via een beter internet, blijven we ons inzetten voor energiezuinige oplossingen om het Internet veiliger te maken, de gebruiker meer controle te geven over de eigen data en nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence verantwoordelijk in te zetten. ”

De start van AMS-IX

Begin jaren 90 stond internet in Nederland nog in de kinderschoenen. Academische instituten op het Science Park in Amsterdam wilden direct data met elkaar kunnen uitwisselen en ook gebruik kunnen maken van elkaars (internationale) verbindingen. Dit leidde in 1994 tot het opzetten van een lokaal internetknooppunt op die locatie: AMS-IX werd geboren. Diverse partijen zoals NIKHEF, SARA, CWI, SURFnet en NLnet waren hierbij betrokken. Door de vele startups die zich op het Science Park vestigden groeide AMS-IX snel en zes jaar later telde de vereniging 100 leden. Dit is een van de belangrijkste waarden van een internet exchange: hoe meer aangesloten partijen (en verkeer), des te waardevoller voor het internet ecosysteem. Inmiddels heeft AMS-IX meer dan 1000 aangesloten partijen afkomstig uit alle delen van de wereld. In Nederland heeft het bedrijf apparatuur in 16 verschillende datacenters in- en rondom Amsterdam en in Zuid-Holland en wordt er tijdens dagelijkse piektijden bijna 12 Terabit per seconde over het platform uitgewisseld.

Meer informatie over AMS-IX en haar 30-jarig jubileum op: https://events.ams-ix.net/30-years

Foto: Science Park Campus in Watergraafsmeer, Amsterdam (Gemaakt door Witold Kepinski)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!