Witold Kepinski - 01 februari 2024

HPE Spaceborne Computer-2 keert terug naar het internationale ruimtestation

Hewlett Packard Enterprise (NYSE: HPE) heeft aangekondigd dat het een derde versie van de HPE Spaceborne Computer, opgebouwd uit commerciële off-the-shelf (COTS) servers, naar het International Space Station (ISS) heeft gestuurd via een Northrop Grumman Commercial Resupply Services missie, gecontracteerd door NASA, aan boord van een SpaceX Falcon 9 raket.

HPE Spaceborne Computer-2 keert terug naar het internationale ruimtestation image

Het doel van de laatste reis van de HPE Spaceborne Computer-2 is om voort te bouwen op het eerdere succes van het systeem. Tegelijkertijd zal het de omvang en complexiteit uitbreiden van de data center-level verwerking en high performance computing (HPC) die kan worden uitgevoerd in de ruimte, inclusief artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML) workloads. Deze configuratie van de HPE Spaceborne Computer, gebaseerd op HPE Edgeline en ProLiant servers, is vernieuwd met meer dan 130 TB flash-gebaseerde storage van KIOXIA, de meeste storage die ooit tijdens een enkele missie naar het ruimtestation is gereisd. Dit omvat vier KIOXIA 960 GB RM Series Value SAS, acht 1.024 GB XG Series NVMe en vier 30,72 TB PM6 Enterprise SAS SSD's. De extra opslagcapaciteit met flashgeheugen maakt het mogelijk om nieuwe soorten toepassingen uit te voeren en onderzoek te verrichten met grotere datasets via het ISS National Laboratory.

Verbeteringen aan de HPE Spaceborne Computer-2 bestaan ook uit een bijgewerkt besturingssysteem, NASA-software voor ruimtevluchten en nieuwe systeembeveiliging. Eenmaal aan boord van het ruimtestation zullen de gezondheid en status van deze technologieën dagelijks worden gemonitord om de prestaties in de barre omstandigheden van de ruimte te beoordelen.

Bevorderen van onderzoek op aarde en in de ruimte

Nadat de installatie van HPE Spaceborne Computer-2 op het ruimtestation is voltooid, zal het systeem door onderzoekers worden gebruikt om innovatie te bevorderen en tijd te besparen. Normaal gesproken werden data die in de ruimte verzameld werden, aan boord van de buitenpost bewaard en naar de aarde gestuurd voor verwerking. Een supercomputer aan boord maakt het mogelijk om data te evalueren in een baan om de aarde in bijna-realtime, waardoor het mogelijk is om een 30.000-voudige reductie in downloadgrootte te bereiken door alleen data output, of inzicht, naar de aarde te sturen, waardoor de downloadtijd drastisch wordt verkort.

Het onderzoek dat gepland staat voor HPE Spaceborne Computer-2 omvat een federated learning (FL) experiment dat zelfstandig ML-modellen en inferentie-engines zal trainen die oorspronkelijk zijn gemaakt in de cloud. Het experiment zal worden uitgevoerd en beheerd door cloud serviceproviders met het tweeledige doel om bij te dragen aan ML-trainingsmodellen die op aarde worden gebruikt en om een up-to-date AI-inferentie-engine in de ruimte te onderhouden.

Ook dit jaar nodigt HPE het publiek uit om voorstellen in te dienen om experimenten uit te voeren op de HPE Spaceborne Computer-2 via het ISS National Laboratory. Bijkomende informatie over het indienen van voorstellen vind je hier.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!