Redactie - 02 februari 2024

Apple verlengt licentieovereenkomst met Qualcomm voor 5G-modemchips

Apple neemt tot zeker maart 2027 5G-modemchips af van Qualcomm. Het verlengt zijn bestaande licentieovereenkomst voor minimaal twee jaar.

Apple verlengt licentieovereenkomst met Qualcomm voor 5G-modemchips image

Voor zijn iPhones heeft Apple een 5G-modemchip nodig die de techreus het liefst zelf zou produceren. Maar omdat dat project al enkele keren vertraging heeft opgelopen, zal het bedrijf nog minstens tot maart 2027 modems afnemen van chipbakker Qualcomm.

Het nieuws is deze week bekendgemaakt tijdens de presentatie van Qualcomms kwartaalcijfers. Het betekent dat ook de eerstvolgende generaties van de iPhone nog over een Qualcomm-modem zullen beschikken. Zo krijgen de aankomende iPhone 16 Pro-uitvoeringen volgens de geruchtenmolen een Snapdragon X75-modem aan boord.

Eigen chip in ontwikkeling

Het is een publiek geheim dat Apple zelf ook al enkele jaren aan een eigen 5G-modemchip werkt. Het bedrijf wil op die manier minder afhankelijk worden van andere leveranciers, maar het project – dat eigenlijk dit jaar z’n vruchten had moeten afwerpen – liep al regelmatig vertraging op. Apple-kenner Mark Gurman van persagentschap Bloomberg verwacht Apples eigen chip op zijn vroegst eind 2025, begin 2026.

Bij de ontwikkeling van de eigen modem zou het fruitmerk naar verluidt tegen twee problemen aan lopen. Het eerste vloeit voort uit de overname van Intels modemactiviteiten in 2019. Bij het updaten van de Intel-code, om nieuwe features toe te voegen, zouden er conflicten zijn ontstaan met enkele bestaande functionaliteiten. In een poging om dit te repareren, moet Apple oppassen dat het geen inbreuk maakt op patenten van Qualcomm.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!