Wouter Hoeffnagel - 06 februari 2024

PFM Intelligence over wifisensoren Enschede: Innovatie en privacy gaan samen

De wifisensoren van PFM Intelligence Group die de gemeente Enschede inzet voldoen aan de privacywetgeving, oordeelt de Nederlandse rechtbank. De rechter zet daarom een streep door een boete die de gemeente eerder opgelegd kreeg door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). PFM Intelligence Group stelt dat de uitspraak laat zien dat innovatie en privacy samengaan.

PFM Intelligence over wifisensoren Enschede: Innovatie en privacy gaan samen image

De gemeente Enschede sloeg in 2018 de handen ineen met het retailadviesbureau RMC om het stadsbeeld en de voetgangersstromen te verbeteren. PFM Intelligence Group ondersteunde dit initiatief door circa 20 wifi sensoren te leveren. Deze werden strategisch geplaatst om verkeerspatronen te monitoren, met als doel om de stedelijke omgeving van Enschede gastvrijer te maken.

Privacyproblemen

Dit project trok de aandacht toen het gebruik van wifi voor stadsuitbreidingen in december 2018 leidde tot een privacyklacht. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) startte een onderzoek. Ondanks de uitgebreide demonstraties van PFM over de veilige verwerking van MAC-adressen, waarbij hun privacygerichte aanpak werd benadrukt, legde de AP de gemeente Enschede een boete op van 600.000 euro.

Geconfronteerd met deze uitdaging ondernam de gemeente Enschede met steun van PFM juridische stappen. Op 2 februari 2024 concludeerde de rechtbank dat de gebruikte geanonimiseerde MAC-adressen geen persoonsgegevens waren. Hiermee benadrukte de rechtbank de noodzaak voor de AP om het potentieel voor individuele identificatie op basis van dergelijke gegevens te onderbouwen.

CEO Bart Schmitz: "We zijn blij met de beslissing van de rechtbank, die de balans erkent die we hebben bereikt tussen innovatieve stedelijke ontwikkeling en privacybescherming."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!