Wouter Hoeffnagel - 06 februari 2024

EU-lidstaten bereiken voorlopig akkoord over AI Act

De AI Act is een stap dichterbij. Europese regeringsleider zijn akkoord met de definitieve tekst van het wetsvoorstel van de AI Act. Duitsland, Frankrijk en Italië leggen hun bezwaren naast zich neer.

EU-lidstaten bereiken voorlopig akkoord over AI Act image

De overeenstemming is bereikt door de De Commissie van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper). Coreper is onder meer verantwoordelijk voor de afstemming van verschillende beleidsterreinen, en voert voorbereidend werk uit voor de Europese Raad. De Europese Raad moet zich nog over de de AI Act buigen.

Belangrijke stap

De wet kreeg de afgelopen maanden uit diverse EU-lidstaten kritiek, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië. Het akkoord over de tekst van het voorstel is dan ook een belangrijke stap richting een mogelijk definitief akkoord over de AI Act. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Europa bereikten eind vorig jaar een voorlopig akkoord over de AI Act.

De AI Act heeft als doel de grondrechten, de democratie, de rechtsstaat en de duurzaamheid van het milieu te beschermen tegen AI met een hoog risico. Tegelijkertijd moet de AI Act innovatie stimuleren en van Europa een leider op dit vlak maken. Ook is in de AI Act vastgelegd voor welke doeleinden AI niet mag worden ingezet, zoals het toekennen van risicoscores.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!