Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2024

IDC: Pc's met AI-SoC's in 2027 goed voor 60 van pc-markt

De vraag naar pc's met specifieke system-on-chip (SoC) mogelijkheden voor het lokaal uitvoeren van generatieve AI-taken groeit de komende jaren sterk. Waar fabrikanten naar verwachting in 2024 bijna 50 miljoen units leveren, is dit aantal volgens IDC in 2027 naar verwachting gegroeid tot ruim 167 miljoen stuks. De marktonderzoeker verwacht dat AI-pc's in dat jaar goed zijn voor 60% van alle geleverde pc's.

IDC: Pc's met AI-SoC's in 2027 goed voor 60 van pc-markt image
Tot voor kort gebeurde het lokaal uitvoeren van een AI-taak op de CPU, GPU of een combinatie van beide. Dit kan echter een negatief effect hebben op de prestaties van de pc en de levensduur van de batterij, omdat deze chips niet zijn geoptimaliseerd om AI efficiënt uit te voeren. Leveranciers van pc-silicium introduceren nu AI-specifiek chips in hun SoC's die deze taken efficiënter uitvoeren: neural processing units (NPU's).

IDC identificeert drie soorten NPU-compatibele AI-pc's:

  • Voor hardware geschikte AI-pc's voorzien van een NPU die <40 tera operations per second (TOPS)-prestaties biedt en het doorgaans mogelijk maakt dat specifieke AI-functies binnen apps lokaal worden uitgevoerd. Qualcomm, Apple, AMD en Intel leveren tegenwoordig chips in deze categorie.
  • AI-pc's van de volgende generatie bevatten een NPU met 40-60 TOPS-prestaties en een AI-first besturingssysteem, dat continue AI-functies in het besturingssysteem en apps mogelijk maakt. Qualcomm, AMD en Intel kondigden al dergelijke chips aan, waarvan de levering naar verwachting dit jaar van start gaat. Ook rolt Microsoft naar verwachting grote updates (en bijgewerkte systeemspecificaties) voor Windows 11 uit om te profiteren van deze high-TOPS NPU's.
  • Geavanceerde AI-pc's zijn pc's die >60 TOPS aan NPU-prestaties bieden. Hoewel dergelijke producten nog niet zijn aangekondigd, verwacht IDC dat zij de komende jaren op de markt verschijnen. Geavanceerde pc's zijn daarom in deze voorspelling nog niet opgenomen.

Next-generation AI-pc's gaan markt domineren

Hoewel de levering van hardware-compatibele AI-pc's de komende twee jaar snel toeneemt, meldt IDC dat de volgende generatie AI-pc's tegen het einde van de voorspelling de markt gaan domineren. Het marktaandeel van next-generation AI-pc's is naar verwachting tegen 2027 twee keer zo groot als dat van hardware-compatibele AI-pc's. De afnemers van deze AI-pc's zijn in veelgevallen commerciële, maar IDC vorspelt dat er ook veel consumentgerichte producten verschijnen in het tijdperk van ai-PC's. Het gaat daarbij ook om verbeteringen op het gebied van pc-gaming en contentcreatie.

Het onderzoeksbureau ziet drie belangrijke technische redenen om AI-workloads van de cloud naar de klant te brengen:

  • het verbeteren van de prestaties door het elimineren van de heen- en terugreis die de huidige AI-workloads naar de cloud en terug via het netwerk moeten maken;
  • om de privacy en veiligheid te verbeteren door gegevens op het apparaat te bewaren en niet in beweging te houden;
  • en om de kosten te verlagen door de noodzaak om toegang te krijgen tot dure cloudbronnen te beperken.

"Nu we een nieuw jaar ingaan, bereikt de hype rond generatieve AI een koortsachtig hoogtepunt, en is de pc-industrie snel bezig om te profiteren van de verwachte voordelen van het terugbrengen van AI-mogelijkheden van de cloud naar de klant", zegt Tom Mainelli, group vice president, Devices and Consumer Research bij IDC. “Beloften rond verbeterde gebruikersproductiviteit via snellere prestaties, plus lagere inferentiekosten en het voordeel van privacy en beveiliging op het apparaat, hebben geleid tot een sterke interesse van IT-beslissers in AI-pc’s. In 2024 gaan we zien dat AI-pc-leveringen beginnen te groeien en we verwachten dat de technologie de komende jaren evolueert van een niche naar een meerderheid."

Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Worldwide Artificial Intelligence PC Forecast, 2023–2027'.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!