Hans Steeman - 13 februari 2024

Cyberweerbaarheid van veel bedrijven nog ondermaats

Bij security denkt men vaak het hermetisch afsluiten van een datadomein. Als we met de software defined storage specialist DataCore praten is er een mogelijk nog veel belangrijker aspect. Beheerders moeten de data zelf strikt beveiligen. Er wordt vaak gesproken over het beschermen van de voordeur, maar hackers vinden altijd wel een achterdeur die op een kier staat. Al bouw je een slotgracht om het domein heen, je moet je afvragen wat er gebeurt als hackers toch binnen weten te dringen. Bij DataCore hebben ze daar ideeën over.

Cyberweerbaarheid van veel bedrijven nog ondermaats image

DataCore uit Fort Lauderdale (Florida, USA) is al 25 jaar een gerenommeerde specialist op het gebied van software defined storage (SDS). Men helpt veel bedrijven bij het beheer van de corporate data en het beveiligen van de opgeslagen data en de data domeinen zelf. Reden om eens dieper in te gaan op deze materie. De Benelux salesdirector Ekrem Koç legt met enthousiasme uit hoe DataCore met de innovatieve softwareoplossingen voor een betere bescherming van data kan zorgen. Dutch IT Channel schoof aan tafel aan en een animerend gesprek was het resultaat. 

Ekrem Koç: “Er wordt vaak gesproken over het beschermen van de buitenste schil van het data domein met firewalls, MFA, fysieke isolatie en andere technologieën. Maar het is een feit dat hackers altijd wel een achterdeur vinden die op een kiertje staat. Het is dus niet de vraag of iets gehacked wordt, het is veel meer de vraag wanneer dat gebeurt. Al bouw je een slotgracht om een domein heen, je moet je toch afvragen wat er gebeurt als hackers uiteindelijk binnenkomen. Hackers zijn primair geïnteresseerd in de opgeslagen data, die moet dus afdoende tegen misbruik beveiligd zijn. De vraag is dus: Is een onderneming daar wel goed op voorbereid?” Precies daar kan de software van DataCore een belangrijke rol in spelen. DataCore levert daartoe een wat je kunt noemen een ‘last line of defence’. Mochten hackers het storage domein hebben bereikt (zoals de backups aangemaakt via bijvoorbeeld Veeam, Veritas, Rubrik, Commvault), dan zorgt de software ervoor dat hackers de data niet onherstelbaar kunnen verminken om je te gijzelen of te stelen om deze te misbruiken danwel je af te persen (gijzelen). Uiteraard is DataCore volledig gecertificeerd voor alle grote backup-aanbieders om met hun oplossingen samen te werken.

Ekrem Koç: “Mocht het onvermijdelijke dan toch gebeurd zijn, dan wil je uiteraard dat je je systemen zo snel mogelijk weer operationeel krijgt. Daar hebben wij een paar bijzondere en innovatieve oplossingen voor.” De twee services die hier een rol spelen zijn dan SANsymphony (een software defined blockstorage-platform) en Swarm (een object storage-platform). Het zijn allebei softwareplatformen die hardware-onafhankelijk zijn. Ze kunnen op iedere x86-omgeving draaien. Serviceproviders en bedrijven kunnen er direct mee aan de slag.

Geen hardware, enkel software

DataCore is volledig hardware agnostisch en heeft hierdoor geen vendor lock-in. De oplossing is helemaal software gedreven en draait op industriestandaard hardware on premises of in het datacentrum van een storage provider. Daarmee volgt DataCore de industriële trend maar zijn ze zeker in de data security een voorloper. Ekrem Koç: “We bieden met de twee voornoemde diensten een totale securityoplossing. Een bijkomend voordeel is dat je met Swarm ook zeer efficiënt met de energie omgaat. Zeker vandaag de dag een belangrijk thema, want datacentra zijn nu eenmaal grootverbruikers qua energie. Dankzij Swarm verklein je de CO2-voetafdruk, want met onze gepatenteerde technologie Darkive (adaptive power conservation), worden de discdrives uitgezet en de CPU gethrottled op het moment dat je je storage niet benadert. Zo breng je het energieverbruik drastisch omlaag.”

Een tijdmachine

De storage oplossingen hebben cruciale eigenschappen. Zo is er de continuous data protection die SANsymphony biedt, een systeem dat ervoor zorgt dat je tot op de seconde precies terug in de tijd kunt gaan om functionaliteit te herstellen. Een echte tijdmachine voor je data. Met Swarm kunnen gebruikers ongelimiteerd opschalen, wat heel geschikt is voor archivering en backup. Ekrem Koç: “Het platform biedt immutability en object locking, waardoor backups die gemaakt worden niet meer gewijzigd of verwijderd kunnen worden. Een hacker kan dus geen schade aanrichten als hij de data weet te bereiken.”

Zonder partners geen business

Als er een ding is waar Ekrem Koç helder over is, dan is het over de rol van zijn partners. Onze partners zijn de cruciale schil in het concept. DataCore levert de software om de services van de eindgebruikers te beveiligen, de complete veilige storage oplossing brengen de partners naar kun klanten toe. Zij brengen daarmee onze technologie naar de markt. We zijn actief in een zich snel ontwikkelende markt, object storage heeft in alle opzichten de wind in de rug en wij hebben een select gezelschap van gecertifieerde partners. Dat team moet verder groeien, daar is nog genoeg ruimte voor. Ekrem Koç: ”Om het voor potentiële partners (de trusted advisors) aantrekkelijk te maken aan te sluiten bij deze groep van specialisten, hebben we een actief beleid om nieuwe partners aan te trekken. We hebben drie levels van partnerschap: gecertificeerd, zilver en goud. Op dit moment is er een speciale promotie en kunnen nieuwe partners versneld in status groeien door in te stappen op het zilver-niveau. Als zij binnen een jaar (via een fast track process) aan alle certificeringen kunnen voldoen, zullen ze na dat traject direct op zilver blijven met alle voordelen van dien.” Met deze aanpak hoopt Ekrem Koç zijn team van gecertificeerde partners snel te laten groeien, want enkel met de juiste partners kan DataCore succesvol zijn en het marktaandeel vergroten.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!