Wouter Hoeffnagel - 10 februari 2024

Nederlanders managers zien voordelen van GenAI, maar hebben ook zorgen

Nederlandse managers maken zich zorgen over het gebruik van GenAI-tools op de werkvloer. Leidinggevenden zien vaak de voordelen van GenAI-tools in. Tegelijkertijd zijn er zorgen over het gebruik hiervan, en vrezen managers onder meer dat de kwaliteit van de output van hun werknemers en het werk achteruitgaat.

Nederlanders managers zien voordelen van GenAI, maar hebben ook zorgen image

Dit blijkt uit Europees onderzoek van Kaspersky. Bijna de helft van de ondervraagde Nederlandse leidinggevenden ziet een toekomst weggelegd voor GenAI-tools op de werkvloer. Zo geeft 48 procent aan dat het saaie taken kan overnemen van werknemers en bijna evenveel (46%) denkt dat het kan bijdragen aan het dichten van de vaardigheidskloof.

Gevoelige informatie met GenAI-tools delen

Tegelijkertijd uiten Nederlandse respondenten hun zorgen over het gebruik van GenAI op de werkplek. Zo vrezen zij vooral dat werknemers gevoelige informatie van het bedrijf (52%) of van de klant (50%) delen met GenAI-tools.

Daarnaast bestaan er zorgen die gerelateerd zijn aan de output van werknemers. Bijna de helft (47%) vreest creativiteit binnen teams te verliezen wanneer er gebruik wordt gemaakt van GenAI-tools. 44 procent is bezorgd dat werknemers de kantjes ervan aflopen door gebruik te maken van slimme algoritmes.

Zorgen over impact op sollicatieproces

De zorgen die deze leidinggevenden hebben zijn niet beperkt tot het huidige personeel. Ook maken zij zich zorgen om toekomstige werknemers. Een groot gedeelte (46%) is bang dat ze werknemers aannemen die misschien hun cv hebben laten oppoetsen door AI waardoor ze beter overkomen dan ze daadwerkelijk zijn. Dat toekomstige werknemers daarom bepaalde verwachtingen niet kunnen waarmaken is volgens deze leidinggevenden een reële kans. 45 procent van de respondenten uit enige zorgen over het vermogen om het werk te kunnen doen.

Jornt van der Wiel (foto), senior security researcher bij Kaspersky Global Research and Analysis Team: “Dit onderzoek toont nog een keer duidelijk dat er zeker interesse is in GenAI tools, maar dat leidinggevenden zich ook heel bewust zijn van de mogelijke negatieve gevolgen. De kwaliteit van de werknemers is een reële zorg, maar dit vraagt vooral om duidelijke richtlijnen over het gebruik van dergelijke tools op de werkvloer. Hierbij gaat het niet alleen om richtlijnen over welke informatie je wel en niet met zo’n tool mag delen, maar ook bij wat voor soort taken deze hulpmiddelen ingezet mogen worden. Onduidelijkheid over wat wel en niet kan of mag draagt veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is daarom zeker de moeite waard om trainingen te geven over het veilig gebruiken van GenAI tools op de werkvloer. Door duidelijkheid te scheppen ontstaat er ruimte voor creativiteit en hoeven leidinggeven niet bang te zijn dat werknemers de kantjes ervan aflopen.”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!