Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2024

Staatssecretaris Van Rij: 'Toetsen processen fiscus aan AVG dit jaar afronden'

Bijna driekwart van de 791 bedrijfsprocessen van de Belastingdienst moet nog getoetst worden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Op dit moment is 28% getoetst aan de Europese wet. Het proces moet dit jaar worden afgerond.

Staatssecretaris Van Rij: 'Toetsen processen fiscus aan AVG dit jaar afronden' image

Dit maakt staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën bekend aan de Tweede Kamer. Van Rij meldt dat het toetsingsproces op schema ligt. In 2022 en 2023 zijn alle bedrijfsprocessen van de Belastingdienst in kaart gebracht. Het toetsen van de processen heeft als doel hoog risicovolle tekortkomingen aan te pakken.

Tijdrovend proces

De Belastingdienst is al jaren bezig met het proces. De AVG is sinds 2018 van kracht. De Belastingdienst was tot nu toe echter niet in staat zijn bedrijfsprocessen daadwerkelijk aan de Europese wetgeving te toetsen. In 2019 meldde toenmalig staatssecretaris Snel nog dat het toetsingsproces bijna was afgerond. In 2021 meldde opvolger Vijlbrief echter dat de fiscus hiervoor tot zeker 2024 nog heeft.

Van Rij wijst erop dat er ook andere stappen zijn gezet met het oog op de AVG. Zo is een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aangesteld en worden datalekken tijdig gemeld en afgehandeld. Daarnaast is een vaktechnische structuur voor privacy-recht ingericht ter ondersteuning van medewerkers in de uitvoering.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!