Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2024

OpenAI-topman Altman wil met investeerders biljoenen investeren in AI-chipfabrieken

OpenAI-topman Sam Altman hoopt biljoenen dollars op te halen voor het opnieuw vormgeven van de chipsector. Hij voert hierover gesprekken met diverse investeerders. Op termijn hoopt Altman een eigen netwerk van chipfabrieken te kunnen opzetten, en zo het tekort aan geavanceerde chips voor AI-doeleinden op te lossen.

OpenAI-topman Altman wil met investeerders biljoenen investeren in AI-chipfabrieken image

Dit meldt althans The Wall Street Journal op basis van bronnen. Het gaat om een zeer omvangrijk project, waarvan de kosten naar verluid oplopen tot 7.000 miljard dollar. Met diverse partijen grote investeerders is Altman naar verluid in gesprek. Het gaat onder meer om de Japanse SoftBank-topman Masayoshi Son, de Taiwanese chipfabrikant TSMC en overheidsfunctionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Plannen voor tientallen chipfabrieken

Een van de constructies die Altman naar verluid overweegt is het bouwen van tientallen chipfabrieken met steun van Arabische investeerders. TSMC zou daarbij de bouw en exploitatie van de chipfabrieken op zich nemen.

In een reactie aan The Wall Street Journal bevestigt OpenAI productieve gesprekken te hebben gevoerd over de ontwikkeling van wereldwijde infrastructuur en toeleverketen voor zowel chips, energie als datacenters.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!