Redactie - 13 februari 2024

Canada wil verbod op digitale multitool Flipper Zero

De Canadese overheid wil de import, verkoop en het gebruik van de Flipper Zero verbieden. Het opensource-apparaat is naar verluid gebruikt in een recente reeks autodiefstallen. Ook gelijkaardige toestellen wil de Canadese overheid verbieden.

Canada wil verbod op digitale multitool Flipper Zero image

De Flipper Zero is een zogeheten multitool die onder meer RFID- en infraroodsignalen kan lezen en nabootsen. De tool is gemaakt met opensource-hardware en -software en wordt onder meer gebruikt om verouderende security te testen.

Maar met enige creativiteit zou je daar dus veel meer mee kunnen doen. De Canadese overheid zegt dat de toestellen worden ingezet om auto’s te stelen, specifiek dan door het signaal van de draadloze sleutel te kopiëren. Canada ziet onder meer daar de oorzaak van een stijging in recente autodiefstallen. De tools werden eerder ook al verbannen van de Amazon-website, omdat ze zouden worden gebruikt om bankkaarten te klonen.

Slechte beveiliging blootleggen

Een tooltje als de Flipper Zero ligt gevoelig omdat het (voorlopig althans) op veel plaatsen perfect legaal is, maar het ook erg goed is in het blootleggen van slechte beveiliging. Het toestel leest, schrijft en kopieert verschillende radiosignalen, waaronder dus RFID maar ook NFC, Bluetooth en wifi, en is vrij makkelijk in gebruik. Om die reden wordt het ingezet door securityspecialisten en hobbyisten die de steeds drukker wordende draadloze communicatie in onze omgeving willen leren kennen. Zo kan je er bijvoorbeeld draadloze lampen mee aansteken.

Belangrijke kanttekening daarbij is wel dat de Flipper Zero op zijn eentje alleen interactie kan hebben met bijzonder simpele signalen. Zo kan het toestel volgens de kenners (en de oprichters van het bedrijf erachter) geen complexe securitymaatregelen omzeilen die in moderne auto’s en bankkaarten zitten.

In samenwerking met Data News

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!