Witold Kepinski - 14 februari 2024

Schiphol en Cargonaut nemen vernieuwd IT-vrachtplatform in gebruik

Schiphol en vrachtinformatieplatform Cargonaut hebben de afgelopen jaren gezamenlijk gewerkt aan de vernieuwing van het zogenoemde Port Community System (PCS). Het PCS is het centraal platform voor informatie- en gegevensuitwisseling tussen vrachtpartijen op Schiphol en overheden zoals de Douane.

Schiphol en Cargonaut nemen vernieuwd IT-vrachtplatform in gebruik image

Door de vernieuwing kan data sneller verwerkt worden, sluit het systeem volledig aan op de IATA-standaarden, is het gebruiksvriendelijker en ook veiliger. De informatie en data uit het PCS zorgt ervoor dat alle partijen precies weten wat de actuele status van de vracht is. Dit draagt bij aan het voorspelbaar maken van de goederenstroom op de luchthaven, wat essentieel is voor een soepele afhandeling van vracht.

Berichtverwerking binnen het PCS
Een van de onderdelen die Schiphol en Cargonaut hebben vernieuwd, is hoe berichten verwerkt worden binnen het PCS. Deze berichtverwerking is een cruciaal onderdeel in het proces en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld exporteurs BTW kunnen terugvragen of dat de Douane toezicht kan houden op welke goederen via de luchthaven geïmporteerd en geëxporteerd worden.

"Door de vernieuwing van specifieke onderdelen in het PCS is het systeem robuuster en gereed voor de toekomst. Op deze manier kunnen we op een veilige manier blijven zorgen voor een vlotte import en export van grote hoeveelheden vracht", aldus Joost van Doesburg, Head of Cargo bij Schiphol’

"Het PCS is van essentieel belang bij het verwerken van informatie binnen het vrachtproces. Het vernieuwde systeem maakt het mogelijk om gebruik te maken van nieuwe technologieën, zoals API-koppelingen (software), XML (overzetten van data) en het OneRecord datamodel. Met dit model kunnen luchtvrachtpartners binnen dit digitale ecosysteem gegevens eenvoudig en transparant uitwisselen. Omdat we vernieuwingen doorvoeren terwijl de activiteiten doorgaan, hebben we ervoor gekozen om data geleidelijk over te zetten. Momenteel zijn we bezig met het migreren van de eerste klanten naar het vernieuwde PCS", aldus Marco van Katwijk, Head of Cargonaut.

Toekomstbestendig
Het vernieuwde PCS zal ook fungeren als platform voor toekomstige innovaties. Zo wordt dit jaar het Secure Import System geïmplementeerd. Dit systeem informeert expediteurs zodra een importzending gereed staat voor ophalen door de luchtvrachtafhandelaar. Het voert controles uit op de juistheid van de gegevens en identificeert de vervoerder die de zending komt halen, wat bedoeld is om diefstal en ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Ook wordt gewerkt aan het Truck Visited Management System om de wachttijden voor bezoekende voertuigen die vracht komen brengen of halen aanzienlijk te verbeteren.

Schiphol is sinds 1 november 2020 volledig eigenaar van vrachtinformatieplatform Cargonaut. Vanaf de oprichting in 1986 had Schiphol een aandelenbelang in de onderneming.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!