Wouter Hoeffnagel - 18 februari 2024

VS: AI kan dingen uitvinden, maar geen patenten toegewezen krijgen

Het Amerikaanse patentenbureau USPTO stelt dat systemen voor kunstmatige intelligentie (AI) kunnen gebruikt worden om dingen uit te vinden. Maar ze kunnen niet benoemd worden als uitvinder van iets waarvoor een patent wordt toegewezen.

VS: AI kan dingen uitvinden, maar geen patenten toegewezen krijgen image

Met de opkomst van artificiële intelligentie maken sommigen handig gebruik van AI-tools om ontwerpen te verbeteren of producten uit te vinden. De vraag die daarbij ontstaat is of een AI-systeem kan worden aangeduid als uitvinder, waardoor die in praktijk het patent op hun naam heeft staan.

'Menselijke input noodzakelijk'

Het United States Patent and Trademark Office heeft daar nu richtlijnen over klaar. Het stelt dat AI zeker een rol kan spelen, maar enkel natuurlijke personen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de uitvinding kunnen zo benoemd worden. AI-modellen die een idee voor een patent genereren zonder menselijke input worden sowieso uitgesloten.

Verder telt het niet als uitvinding als je gewoon AI de opdracht geeft om iets uit te vinden. Er moet een noemenswaardige menselijke bijdrage zijn om dat idee verder uit te werken. Tegen een systeem zeggen 'ontwerp een ergonomische stoel voor mij' zal dus niet geldig zijn. Maar beschrijf je een unieke manier van zitten of hoe de onderdelen in elkaar zitten en laat je AI de details uitwerken, dan heb je mogelijk meer kans op een geldig patent. USPTO laat nog wel ruimte open. Het roept op feedback in te dienen over het onderwerp.

De richtlijnen volgen op eerdere aanbevelingen van de regering Biden en recente Amerikaanse rechtspraak waarbij het Dabus AI-systeem geen patent kreeg toegewezen. De man die dat probeerde, Stephen Thaler, haalde eerder al ongelijk in het VK, maar in Zuid Afrika werd AI wel erkend als medeuitvinder.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!