Redactie - 18 februari 2024

'Data veranderen de sportindustrie drastisch'

De sportindustrie is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Data spelen hierbij een belangrijke rol. Zo herdefiniëren data en -analyse de manier waarop atleten trainen en presteren , maar het heeft ook de manier veranderd waarop coaches en fans naar het spel kijken en het begrijpen. “Met nauwkeurige informatie over alle aspecten van een wedstrijd vormen inzichten nu de basis voor intelligente besluitvorming”, zegt Uwe Kemmer, Director EMEA Field Engineering bij Western Digital.

'Data veranderen de sportindustrie drastisch' image

Teams rusten zich op grote schaal uit met nieuwe gegevens die hen kunnen helpen hun prestaties in de toekomst te verbeteren. Western Digital verwacht dat deze trend niet stopt. Zo zijn er inmiddels sportevenementen die tot 15 terabytes (TB) aan gegevens genereren. Om het volledige potentieel van de verzamelde gegevens te benutten, zijn organisatoren, coaches en atleten op zoek naar effectieve manieren om alle inzichten op te slaan, te analyseren en te gebruiken.

Objectieve beoordeling

Met technologieën zoals sensoren, GPS en fitnesstrackers, gebruiken atleten slimme wearables om real-time statistische databases aan te leggen. Ze houden snelheid, hartslag en versnelling bij, en leren hoe ze al deze gegevens kunnen gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Daarnaast kan gegevensanalyse vergelijkingen tussen atleten vergemakkelijken. Dit maakt een objectieve beoordeling van de vooruitgang en het prestatieniveau van een atleet mogelijk.

Data kunnen ook helpen om doelen te stellen op basis van prestatiegegevens en verbeteringen in de loop van de tijd bij te houden. Zo ontstaat een feedbacklus die trainingsinspanningen motiveert en stuurt. Dankzij verdere ontwikkelingen in fitnesstrackers is het nu ook mogelijk om prestaties te voorspellen. Door historische gegevens, trends en contextuele factoren te analyseren, kunnen sporters weloverwogen voorspellingen doen over toekomstige resultaten. Deze informatie kan dienen als basis voor trainingsprogramma's, wedstrijdstrategieën en tactische beslissingen. Dit is niet alleen nuttig voor actieve atleten om hun prestatiemetriek te verbeteren of hun vooruitgang te volgen. Details over trainingsintensiteit, balans en snelheid kunnen geblesseerde spelers helpen sneller te herstellen, bijvoorbeeld als het gaat om het voorkomen van verdere blessures door overbelasting.

Trainers gebruiken data van hun atleten om de belasting beter te beheren en de fitheid op wedstrijddagen te handhaven. Ze kunnen de beste ronde van een hardloper evalueren op basis van andere criteria dan tijd. Zo laten data zien of en wanneer de hartslag van de atleet in een optimaal bereik is, hoe ver de maximale paslengte is en of de ademhaling de zuurstofopname heeft geoptimaliseerd. Deze onderliggende cijfers zijn net zo belangrijk bij prestatie-evaluatie als het resultaat: details kunnen het verschil maken tussen glorie en nederlaag. Wearables openen een nieuw venster op deze meetgegevens.

Evenementbeleving aan de zijlijn verbeteren

Het gebruik van data en data-analyse is niet alleen voorbehouden aan sporters en hun coaches. Met de komst van draagbare technologie en slimme stadions hebben ook fans nu toegang tot realtime spelers- en wedstrijdgegevens, waardoor ze de sport beter begrijpen en er meer bij betrokken raken. Zo kunnen zij onder meer spelersbewegingen volgen en live statistieken analyseren. Omroepen spelen hierin een cruciale rol. Om kijkers dichter bij het sportevenement te brengen, verwacht Western Digital dat ze de productie van hun content versnellen, upgraden naar 4K ultra-high-definition resolutie en gebruikmaken van nieuwe AI-gestuurde data-innovaties. Samen met een nieuwe manier om content te distribueren en het gebruik van realtime animaties biedt kijkers een thematische ervaring.

Sportevenementen zoals in Parijs maken gebruik van een cloudgebaseerde uitzendinfrastructuur die AI-ondersteunde big data-analyses mogelijk maakt om de toeschouwer op het veld te brengen. Dit betekent bijvoorbeeld dat het systeem, met behulp van biometrische gegevens en camera's gericht op de gezichten van de atleten, de kleinste veranderingen in huidskleur kan analyseren. Hierdoor kunnen toeschouwers de adrenalinestoot van de atleten in high definition volgen. Het is ook mogelijk om hoogtepunten slechts enkele seconden na de wedstrijd te tonen, gebruikmakend van elementen zoals de reacties van spelers en het geluid van het publiek. Door gebruik te maken van een geautomatiseerd mediatagingsysteem kan dit beeldmateriaal veel efficiënter worden getagd. Dit maakt het mogelijk content op maat te maken voor verschillende doelgroepen, variërend van omroepen tot individuele fans.

Miljoenen datapunten vastleggen

Om dit soort analyses uit te voeren, zijn enorme hoeveelheden gegevensopslag nodig. Met meer dan 14.000 atleten die deelnemen aan 40 verschillende sporten en meer dan 400 evenementen die worden verslagen door meer dan 7.500 gastzenders en 25.000+ journalisten, zijn er potentieel miljoenen datapunten die moeten worden vastgelegd. Interactie hebben met deze data en de gegevens inzetten vraagt om de juiste opslagoplossingen aan de rand en in de kern.

Om deze gegevens te interacteren en te gebruiken, zijn opslagoplossingen nodig aan de rand en in de kern om het potentieel van deze gegevens te ontsluiten. “Als atleten willen blijven winnen, zullen ze meer moeten vertrouwen op gegevens, statistieken en analyses; en om dit mogelijk te maken moeten opslagoplossingen dat ondersteunen”, reageert Kremmer.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!