Wouter Hoeffnagel - 19 februari 2024

Politie Noord-Holland schrijft gebruikers van RAT RevCode Webmonitor aan

Gebruikers van de remoteaccesstrojan (RAT) RevCode Webmonitor zijn door de politie Noord-Holland aangeschreven. Het waarschuwt dat het kopen en bezitten van dergelijke malware tot vervolging kan leiden.

Politie Noord-Holland schrijft gebruikers van RAT RevCode Webmonitor aan image

RevCode Webmonitor is een zogeheten RAT, een tool die het mogelijk maakt op afstand te controle over een systeem over te nemen. Dergelijke software kan voor legitieme doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld door een help- of servicedesk. Cybercriminelen kunnen RATs echter ook gebruiken om de controle over systemen van slachtoffers over te nemen, en bijvoorbeeld data te stelen of toetsaanslagen vast te leggen. De makers van RevCode Webmonitor zijn in 2021 gearresteerd. De tool is toen offline gehaald.

'Vernietig tool en verkregen content'

De politie Noord-Holland onderzocht RevCode Webmonitor en identificeerde daarbij meerdere Nederlandse gebruikers. Zij zijn door de politie aangeschreven, bevestigt de Eenheid Noord-Holland aan Tweakers. De politie roept gebruikers op de tool te verwijderen, en ook content dat zij via de tool hebben verkregen te vernietigen.

Ook bevat de e-mail een e-mailadres waar gebruikers contact mee kunnen opnemen voor meer informatie. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de politie de gebruikers wil vervolgen; zij worden bijvoorbeeld niet opgeroepen zichzelf te melden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!