Redactie - 20 februari 2024

Tip die tot identificatie ALPHV/Blackcat-leiders leidt miljoenen waard

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken legt miljoenen op tafel voor wie informatie heeft die de leiders van de ALPHV ransomware bende, ook bekend als Blackcat, kan identificeren. Ook voor informatie over gebruikers van hun ransomware zijn beloningen beschikbaar.

Tip die tot identificatie ALPHV/Blackcat-leiders leidt miljoenen waard image

ALPHV is een van de meest beruchte ransomware bendes van het moment. De criminele organisatie richt zich onder meer op kritieke infrastructuur, maar laat ook anderen met haar ransomware aan de slag gaan. In totaal zijn er al meer dan duizend slachtoffers wereldwijd.

Nu zegt het Amerikaanse Department of State dat het tot tien miljoen dollar wil belonen voor wie informatie heeft die kan leiden tot de identificatie of locatie van een van de leiders van de bende. Er is ook een beloning tot vijf miljoen dollar voor informatie die kan leiden tot de arrestatie of veroordeling van mensen die ransomware-aanvallen willen uitvoeren met de ALPHV/Blackcat variant.

Website eerder offline gehaald

Dat er zoveel geld als beloning wordt uitgereikt is opmerkelijk. Eind vorig jaar leek het nog alsof de FBI bijna klaar was met de bende. De website van de groepering werd overgenomen door de FBI, waarna die laatste ook een decryptietool deelde die een deel van de slachtoffers kon helpen. Volgens de Amerikaanse overheid zou die zo’n 99 miljoen dollar aan ransomware-kosten hebben bespaard.

Maar de site wist uiteindelijk op andere manieren weer online te komen en de bende is nog altijd actief. Algemeen wordt aangenomen dat de leden vanuit Rusland opereren, maar dat is niet bewezen.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!