Wouter Hoeffnagel - 20 februari 2024

Minister Van Leeuwen uit zorgen over gebruik ASML-chipmachines voor militaire doeleinden China

De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Export Geoffrey van Leeuwen is bezorgd over de inzet van apparatuur van ASML voor militaire doeleinden. Deze zorgen zijn aanleiding voor de Nederlandse overheid om de export van chipmachines van ASML naar China aan banden te leggen.

Minister Van Leeuwen uit zorgen over gebruik ASML-chipmachines voor militaire doeleinden China image

Dit meldt Van Leeuwen in een nota die door Reuters is ingezien. “China richt zich op buitenlandse expertise waaronder Nederlandse expertise in lithografie om zelfvoorzienend te worden in haar militair-technische ontwikkeling”, meldt Van Leeuwen in de nota. Het gaat daarbij specifiek om DUV-chipmachines, waarvan voor de export op verzoek van de Venenigde Staten (VS) een vergunningsverplichting is ingevoerd.

In reactie op vragen van Femke Zeedijk van de NSC meldt minister Van Leeuwen dat sinds de vergunningsverplichting diverse vergunningen zijn afgegeven. Om hoeveel het er exact gaat laat de minister in midden. Voor dit jaar verwacht minister Van Leeuwen ongeveer 20 aanvragen voor de export van geavanceerde chipmachines te ontvangen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!