Redactie - 20 februari 2024

Investeerder brengt bod uit op MariaDB

Opnieuw is een overnamebod uitgebracht op databasespeler MariaDB. Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer.

Investeerder brengt bod uit op MariaDB image

Het bod voor amper 37 miljoen dollar of 0,55 dollar per aandeel komt van investeringsbedrijf K1 Investment Management uit Californië. Het gaat om een ‘ongevraagd niet-bindend indicatief voorstel’, wat zoveel wil zeggen als dat er nog stevig onderhandeld moet worden en dat K1 zich op dit moment nergens toe verplicht. Eerder kwam er al een bod van huidig investeerder Runa Capital voor 0,56 dollar per aandeel, maar dat ging niet door.

Dringend op zoek naar extra geld

Hoewel het momenteel nog niet zeker is dat het tot een overname komt, moet MariaBD wel op zoek naar oplossingen. Volgens Techcrunch werd er begin deze maand nog een soort tijdelijke bescherming tegen schuldeisers afgesproken en wordt er gezocht naar oplossingen rond lopende leningen. Al die factoren gecombineerd maken van MariaDB een makkelijke overnameprooi, nu het bedrijf dringend op zoek moet naar extra geld om te kunnen overleven.

MariaDB splitste 15 jaar geleden af van MySQL vlak voor die laatste in 2009 werd overgenomen door Oracle. Eind 2022 ging het bedrijf naar de beurs, maar dat was geen groot succes. Van de marktwaarde van 445 miljoen dollar op de openingsdag, blijft vandaag maar zo’n 12 miljoen dollar over.

Een klein jaar geleden kwam er ook een nieuwe CEO, Paul O’Brien, en moest het bedrijf afslanken, inclusief het afstoten van haar database-as-a-service en de geospatiale activiteiten.

My & Maria

De naam MariaDB heeft overigens niets te maken met de katholieke betekenis van de naam. Het is de naam van de tweede dochter van MySQL-oprichter Michael Widenius. Zijn eerste dochter heet My, wat tot de naam MySQL leidde. Later kreeg ook zijn tweede dochter een databasesysteem naar haar vernoemd.

In samenwerking met Data News

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!