Witold Kepinski - 20 februari 2024

Polen stelt Pegasus-commissie in om spionagepraktijken regering te onderzoeken

De Poolse Sejm (parlement) heeft de eerste bijeenkomst gehouden van een nieuwe commissie die de vermeende inzet van Pegasus-spyware door de regering van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) moet onderzoeken.

Polen stelt Pegasus-commissie in om spionagepraktijken regering te onderzoeken image

De commissie, die geleid wordt door Magdalena Sroka van de Derde Weg partij, is belast met het blootleggen van de reikwijdte van de Pegasus-affaire en het vaststellen wie verantwoordelijk is voor de aanschaf en het gebruik van de software.

Pegasus is een krachtige spyware die het mogelijk maakt om smartphones te hacken en te controleren. Het Israëlische bedrijf NSO Group verkoopt de software uitsluitend aan overheden.

PiS heeft ontkend dat het Pegasus heeft gebruikt, maar er zijn aanwijzingen dat de software is ingezet om Poolse oppositieleden, journalisten en andere burgers te bespioneren.

De commissie zal onderzoeken:

  • De surveillancemogelijkheden van Pegasus-software
  • De wettigheid, regelmatigheid en opportuniteit van de aankoop van Pegasus
  • Wie verantwoordelijk is voor de aankoop
  • Het aantal mensen dat met Pegasus bespioneerd is
  • Of er sprake is geweest van schendingen van de wet
  • Wie toestemming heeft gegeven om gegevens te delen met buitenlandse inlichtingendiensten
  • Wie verantwoordelijk is voor de illegale openbaarmaking van informatie over Pegasus

Sroka zei dat de commissie "een kring zal vormen van degenen die verantwoordelijk zijn, degenen die onrecht zijn aangedaan en degenen die zijn aangevallen door het Pegasus-systeem."

Jacek Ozdoba van Soeverein Polen, een voormalige coalitiepartner van PiS, verdedigde het gebruik van Pegasus door de speciale diensten. Hij zei dat "operationele activiteiten" tegen criminelen gerechtvaardigd zijn.

Sroka weigerde te zeggen hoeveel mensen met Pegasus bespioneerd zijn. Ze zei dat de commissie zich eerst moet concentreren op het verzamelen van bewijsmateriaal.

De inzet van Pegasus door de Poolse regering heeft geleid tot grote onrust in de samenleving. De commissie heeft de belangrijke taak om de waarheid te achterhalen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!