Wouter Hoeffnagel - 21 februari 2024

SMIC en Huawei krijgen Chinese subsidie voor chipproductie

Zowel Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) als Huawei ontvangen dit jaar forse subsidie vanuit de Chinese overheid. De subsidie is bedoeld om de ontwikkeling van geavanceerde chips in China te versnellen, met het oog op Westerse sancties.

SMIC en Huawei krijgen Chinese subsidie voor chipproductie image

De South China Morning Post meldt op basis van overheidsdocumenten dat de chipsector in China zich snel ontwikkelt. In bijvoorbeeld Shanghai zijn 16 van de 191 grote projecten die overheidssubsidie krijgen gerelateerd aan de chipsector.

Zo werkt SMIC momenteel met subsidie aan twee nieuwe 300nm-productielijnen voor chips. Huawei krijgt subsidievoor een nieuwe R&D-centrum in de stad, die in juni zijn deuren moet openen en werk moet bieden aan zo'n 35.000 onderzoekers. Ook Advanced Micro-Fabrication Equipment ontvangt subsidie.

'Productie van 5nm-chip start deze maand'

De Financial Times meldde eerder deze maand al dat SMIC en Huawei naar verwachting begin dit jaar van start gaan met de productie van een 5nm-chip. De productielijnen hiervoor zijn inmiddels door SMIC gerealiseerd. Het gaat specifiek om Kirin-cpu's, die bedoeld zijn voor de volgende generatie smartphones van Huawei. De chips kunnen daarnaast ook gebruikt worden in de Ascend AI-chips van Huawei.

Bij de productie van 5nm-chips maakt SMIC naar verluid gebruik van verouderde chipmachines. Dit betekent in de praktijk dat de opbrengst van het productieproces slechts een derde bedraagt van die van de Taiwanese concurrent TSMC. SMIC moet klanten daarom naar verluid 40 tot 50% meer laten betalen voor 5nm- en 7nm-chips dan TSMC.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!