Redactie - 01 maart 2024

ElioVP test hardware-optimalisaties in modulair datacenter van Huawei

ElioVP is gespecialiseerd in het optimaliseren van hardware voor High Performance Computing (HPC), Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Dankzij deze optimalisatie kan hardware deze toepassingen sneller verwerken, of met een lager stroomverbruik. Eigenaar en oprichter Elio Van Puyvelde vertelt hoe zijn team optimalisaties realiseert en test in een FusionModule2000 datacenteroplossing van Huawei.

ElioVP test hardware-optimalisaties in modulair datacenter van Huawei image

Hardware optimaliseren

Elio Van Puyvelde is zo’n tien jaar geleden als hobby gestart met het optimaliseren van AMD-GPUs. Vergelijkbaar met het chiptunen van automotoren, maakte hij het voor klanten mogelijk om servers en andere hardware beter te laten presteren, of het stroomverbruik ervan te reduceren. Inmiddels werkt hij met een getalenteerd optimalisatieteam vanuit België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten aan kleine en grote projecten voor klanten. “Nadat ik in 2019 onze AMD Memory Tweak Tool op GitHub plaatste, kregen wij vanuit de hele wereld aanvragen voor het optimaliseren van AMD-hardware”, vertelt Elio. “In die periode benaderde AMD mij ook om partner te worden. Sindsdien is onze dienstverlening uitgebreid naar de krachtige servers van Supermicro en gebruiken wij eigen ontwikkelde software. Momenteel werken wij eveneens aan een ‘full stack’ oplossing voor HPC-, AI- en ML-toepassingen, die we dit jaar al intensief hebben getest en in Q1 2024 in productie gaan brengen.”

Flexibel schaalbare testcapaciteit dankzij Huawei FusionModule2000

Omdat het aantal klanten en toepassingen bleef doorgroeien, kreeg ElioVP behoefte aan flexibel schaalbare testcapaciteit. Na het vergelijken van enkele oplossingen in de markt heeft het bedrijf gekozen voor een FusionModule2000 Smart Modular Data Center Solution, van Huawei Digital Power. “Voor ons is het van cruciaal belang dat alle specificaties van hardware voortdurend te meten en te analyseren zijn”, vervolgt Elio. “Vooral de maximale verwerkingscapaciteit en het stroomverbruik per processor en node. Tegenwoordig krijgen wij als partner van AMD en Supermicro al hardware ter beschikking voordat deze op de markt wordt gebracht, om te onderzoeken of die te optimaliseren is. In de praktijk worden veel computers en servers niet optimaal gebruikt, waardoor organisaties te veel investeren, of onnodig hoge energiekosten betalen. Wij helpen dat te voorkomen door het beter benutten van de beschikbare hardware en software.”

Innovatieve datacenteroplossing

“Wij hebben een Huawei FusionModule2000 aangeschaft omdat het voor onze toepassingen de meest innovatieve mini-datacenteroplossing is, met modulaire uitbreidingsmogelijkheden. Deze is geleverd en in samenwerking met onze eigen mensen geconfigureerd door Huawei-partner Elinex Power Solutions. Technisch gezien hadden wij ook een eigen datacenteroplossing kunnen bouwen, maar dat zou dan ten koste zijn gegaan van onze onderscheidende toegevoegde waarde. Behalve dat wij met Huawei’s FusionModule2000 alle gewenste parameters kunnen meten, is het met de complete managementsoftware en toegangscontrole via gezichtsherkenning ook een professioneel ogende oplossing voor klanten die ons bezoeken. Daarmee kunnen wij hen in onze eigen ‘keuken’ laten zien hoe en hoeveel hardware te optimaliseren is. Net als alle andere investeringen die wij tot nu toe hebben gedaan is het testdatacenter volledig uit eigen middelen gefinancierd.”

AI- en ML-as-a-service

Voortbordurend op de jarenlange ervaring met hardware-optimalisaties voor diverse klanten, werkt ElioVP ook aan een eigen cloudgebaseerde oplossing voor ‘AI-as-a-Service’ en ‘ML-as-a-service’. “Deze oplossing, waarmee klanten via onze API’s straks eenvoudig kunnen verbinden, komt medio 2024 beschikbaar om de toegankelijkheid en kosten voor AI- en ML-toepassingen te verlagen”, legt Elio uit. “Inclusief technische ondersteuning door onze optimalisatiespecialisten. Terwijl bijna iedereen NVIDIA-processoren gebruikt voor AI en ML, onderscheiden wij ons in de markt met naar onze mening betere AMD-processoren. Uiteraard testen wij de ‘AI-as-a-Service’ en ‘ML-as-a-service’ ook intensief in het FusionModule2000 datacenter. Als straks de vraag naar onze nieuwe services groeit, kunnen wij de eigen datacentercapaciteit in dit bedrijfspand snel modulair opschalen. Terugkijkend op een jaar ervaring presteert ons Huawei FusionModule2000 zoals verwacht volledig probleemloos.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!