Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2024

VS komen met strengere exportregels voor SMIC

De Amerikaanse overheid staakt het verlenen van exportvergunningen voor leveringen aan het Chinese Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC). Door de maatregel kan het bedrijf geen componenten van Amerikaanse partijen meer aanschaffen.

VS komen met strengere exportregels voor SMIC image

Dit melden drie bronnen aan Reuters. Huawei bracht vorig jaar de Mate 60 Pro smartphone op de markt. Nader onderzoek van dit apparaat door TechInsights bracht aan het licht dat de smartphone is voorzien van een geavanceerde 7nm-chip geproduceerd door SMIC. De CPU kwam in het Westen als een verrassing, aangezien Westerse sancties de toegang van Chinese partijen tot geavanceerde chips inperkt.

Tegen SMIC gelden sinds 2019 Amerikaanse exportbeperkingen. SMIC is een grote speler op de Chinese chipmarkt, en is deels in handen van de Chinese staat.

Regels omtrent SMIC South aangescherpt

Nu scherpt de Amerikaanse overheid de exportbeperkingen verder aan. Eind vorig jaar is door het Amerikaanse ministerie van Handel brieven gestuurd aan leveranciers van SMIC, melden twee bronnen. In de brief trekt het ministerie eerder verleende toestemming voor export naar de meest geavanceerde chipfabriek van het bedrijf in. Het gaat daarbij specifiek om de business unit SMIC South.

Zowel SMIC, Huawei, het Amerikaanse Witte Huis als het Amerikaanse ministerie van Handel willen niet reageren op de berichtgeving. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Verenigde Staten spreekt van 'economische treiterijen'. Het roept de Verenigde Staten op te stoppen met het 'overtrekken van het concept van nationale veiligheid en het misbruiken van staatsmacht voor het onderdrukken van Chinese bedrijven'.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!