Wouter Hoeffnagel - 24 februari 2024

Avast moet miljoenen dollars betalen wegens verkoop klantdata

Avast krijgt van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een boete van 16,5 miljoen dollar opgelegd wegens de verkoop van klantgegevens. Het bedrijf is in 2020 betrapt op het doorverkopen van browsergeschiedenis van klanten. Het bleek door de jaren heen zo'n acht petabyte aan data te hebben verkocht.

Avast moet miljoenen dollars betalen wegens verkoop klantdata image

Antivirusfabrikant Avast kwam in 2020 onder vuur. Een browserextensie van het bedrijf die net trackingcookies moest blokkeren, verzamelde juist zelf stiekem gegevens over de gebruiker die vervolgens werden doorverkocht aan adverteerders. Avast hanteerde deze werkwijze al sinds 2014.

Formeel verbod

Avast erkende later zijn werkwijze en beloofde hiermee te stoppen. Nu krijgt het bedrijf daarvoor een boete van 16,5 miljoen dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Die legt ook een formeel verbod op om zoiets te doen.

Avast wierp altijd op dat de bijgehouden data geanonimiseerd en geaggregeerd was. Maar de FTC ziet dat anders. Het stelt dat de data wel degelijk individueel identificeerbaar was en zo kon worden herleid naar specifieke personen. De FTC is ook kritisch voor Avast omdat het oneerlijk handelde. De extensie moest de privacy van gebruikers zogezegd beschermen, maar werd in de praktijk juist ingezet om ze verder te schenden en commercialiseren.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!