Wouter Hoeffnagel - 27 februari 2024

Canalys: Wereldwijde investeringen in cloudservices met 18% gegroeid in 2023

De wereldwijde uitgaven aan cloudservices zijn in het vierde kwartaal van 2023 met 19% op jaarbasis gegroeid tot $78,1 miljard, blijkt uit cijfers van Canalys. Dit komt neer op een stijging van $12,3 miljard. Voor het volledige jaar 2023 groeide de totale uitgaven aan cloud-infrastructuurdiensten met 18% tot $290,4 miljard, ten opzichte van $247,1 miljard in 2022. In 2024 verwacht Canalys dat de wereldwijde uitgaven aan cloud-infrastructuurdiensten met 20% toenemen, ten opzichte van 18% in 2023.

Canalys: Wereldwijde investeringen in cloudservices met 18% gegroeid in 2023 image

De invloed van enterprise IT-optimalisatie op de markt voor cloudservices krimpt, waarbij meer klanten hun inzet op hyperscalers vergroten in anticipatie op toenemende consumptiebehoeften. Cloudmigratie-inspanningen nemen weer toe naast een golf van nieuwe vraag, met name in de brede adoptie van AI-toepassingen. Hyperscalers investeren gestaag in generatieve AI, in de verwachting dat het benutten van de mogelijkheden nieuwe kansen gaat creëren in cloudconsumptie.

AWS, Microsoft Azure en Google Cloud aan kop

De drie grootste cloudproviders - AWS, Microsoft Azure en Google Cloud - zijn in Q4 2023 gezamenlijk met 21% gegroeid. De partijen zijn goed voor 66% van de totale uitgaven. In Q4 zagen Microsoft Azure en Google Cloud een sterke opleving in de omzetgroei, beide opnieuw met meer dan 25%. Met 30% groei liep Microsoft aanzienlijk voor op de markt en blijft het de kloof met AWS verkleinen. Marktleider AWS zag een stijging in groei vergeleken met eerdere kwartalen, maar met een groei van 13% op jaarbasis blijft het achter bij zowel Microsoft Azure als Google Cloud.

“AWS is langzamer geweest dan zijn belangrijkste concurrenten om AI-vooruitgang te boeken, wat zou kunnen verklaren waarom de groei niet zo snel versnelt als die van Azure en GCP”, aldus Yi Zhang, analist bij Canalys. “De integratie van generatieve AI in reguliere softwareproducten versnelt, wat mogelijk kan leiden tot een snellere commercialisering van generatieve AI-toepassingen. Google introduceerde onlangs zijn vernieuwde grote taalmodel Gemini in Workspace-applicaties, zoals Gmail en Docs. Tegelijkertijd lanceerde Microsoft afgelopen november Copilot voor Microsoft 365, waarmee het zijn generatieve AI-platform integreerde in Word, Excel en andere kantoortoepassingen.”

“Deze trend onderstreept het groeiende belang van AI bij het verbeteren van gebruikerservaringen, productiviteit en efficiëntie binnen software-ecosystemen”, zegt Alex Smith, VP bij Canalys. “Terwijl AI blijft evolueren, verkennen aanbieders van oplossingen integratiemogelijkheden die verder gaan dan het aanbod van leveranciers, met als doel AI-mogelijkheden te benutten om te innoveren en verbeterde oplossingen aan hun klanten te leveren.”

AWS is marktleider

Amazon Web Services (AWS) leidt de markt voor cloud-infrastructuurdiensten in het vierde kwartaal van 2023 en is goed voor 31% van de totale uitgaven. Na enkele kwartalen van vertragende groei zag AWS een bescheiden opleving in momentum, waarbij de omzet met 13% op jaarbasis toenam. In Q4 2023 bedroeg de backlog van AWS (toekomstige toezeggingen van klanten) maar liefst $155,7 miljard, een jaar-op-jaar stijging van meer dan $45 miljard.

De opwaartse trend van de groeisnelheid van AWS houdt naar verwachting aan tot 2024. In december 2023 kondigde AWS een prijsverlaging aan voor zijn SaaS- en data-aanbod in de AWS Marketplace, van 13% naar 3%. Dit is in lijn met concurrenten Microsoft Azure en Google Cloud. Deze stap geeft aan dat AWS zijn marktplaats steeds meer inzet als een facilitator van consumptie en partnerinkomsten, in plaats van een op zichzelf staand inkomsten-genererend asset. AWS lanceerde in december 2023 een tweede infrastructuurregio in Calgary, Canada, en werd daarmee de eerste grote cloudserviceprovider die een infrastructuurregio in West-Canada vestigde.

Microsoft Azure is de op een na grootste cloudserviceprovider en zag zijn marktaandeel stijgen naar 26% in Q4 2023, ten opzichte van 23% in Q4 2022. De toename in adoptie van AI stimuleert de omzet van Azure met 30% in vergelijking met Q4 2022. Azure breidde zijn ondersteuning uit voor de nieuwste modellen van OpenAI in Q4, waaronder GPT-4 Turbo, GPT-4 met Vision en Dall-E 3. Het biedt nu ook mogelijkheden voor fine-tuning. Het heeft 53.000 Azure AI-klanten aangetrokken, waarvan meer dan een derde in de afgelopen 12 maanden is verworven. Canalys verwacht dat het groeimomentum van Azure aanhoudt. Microsoft kondigde op 16 januari 2024 aan dat Copilot voor Microsoft 365 algemeen beschikbaar is via alle verkoopkanalen. Deze stap heeft tot doel de toegang voor klanten te vergroten en extra kansen te creëren voor de partners die hen bedienen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!