Wouter Hoeffnagel - 27 februari 2024

MWC 2024: AI-tool Gemini van Google binnen enkele weken weer beschikbaar

Google wil zijn AI-tool Gemini voor het genereren van beelden binnen enkele weken weer beschikbaar maken, maakt CEO van Google DeepMind Demis Hassabis bekend op het Mobile World Congres (MWC) 2024. De tool is tijdelijk uit de lucht gehaald na klachten over de kwaliteit van gegenereerde beelden.

MWC 2024: AI-tool Gemini van Google binnen enkele weken weer beschikbaar image

Het Amerikaanse techbedrijf introduceerde eerder deze maand een beeldgenerator als onderdeel van zijn AI-assistent Gemini. Gebruikers kunnen op basis van geschreven tekst afbeeldingen laten genereren. Al snel verschenen echter klachten online over de kwaliteit van deze beelden. Wie de tool bijvoorbeeld beelden liet genereren van vikingen of de paus, kreeg daarbij in veel gevallen juist zwarte of Aziatische personen te zien. Sommige gebruikers stellen op X zelfs dat het hen niet is gelukt een afbeelding te laten genereren waarop Gemini een witte man toont.

Vooroordelen aanpakken

De problemen lijken verband te houden met een poging van Google om vooroordelen aan te pakken, die bij veel AI-tools aanwezig zijn. Google beloofde dit probleem in Gemini aan te pakken, maar lijkt hierbij de plank te hebben misgeslagen.

In een toelichting meldt Demis Hassabis, CEO van Google DeepMind, de functie offline te hebben gehaald terwijl deze wordt verbeterd. Ook stelt Hassabis dat de tool niet zoals beoogd functioneerde. De topman verwacht dat de functie binnen enkele weer beschikbaar is.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!