Wouter Hoeffnagel - 28 februari 2024

Gartner: 8 op de 10 D&A-initiatieven mislukt in 2027 door ontbreken crises

80% van de data- en analyse-initiatieven (D&A) mislukt in 2027 vanwege het ontbreken van een echte of gefabriceerde crisis. Het strategisch benaderen van D&A-governance en het positioneren ervan als een essentieel, bedrijfsgericht model levert meer winst op dan een tactische benadering, waarbij D&A-teams het bestuur reactief uitvoeren en zich slechts op één troef richten: data-only governance.

Gartner: 8 op de 10 D&A-initiatieven mislukt in 2027 door ontbreken crises image

Dit stelt Gartner. “Een D&A-governanceprogramma dat geen geprioriteerde bedrijfsresultaten mogelijk maakt, mislukt”, zegt Saul Judah, VP Analyst bij Gartner. “Tijdens recente crises, zoals COVID-19 of de gestegen energiekosten, hebben Chief Data & Analytics Officers (CDAO’s) die hun organisaties met succes door deze verstoringen hebben geholpen, de crisis begrepen en snel D&A ingezet om bedrijfsleiders te helpen deze aan te pakken.”

Focus op tastbare resultaten

“CDAO’s moeten stoppen met het hanteren van een center-out, command-and-control benadering van D&A-beheer, en in plaats daarvan hun bestuur heroriënteren om zich te richten op tastbare bedrijfsresultaten, het gevoelig maken voor kansen en risico’s, en wendbaar en schaalbaar naarmate hun organisatie evolueert.” zei Juda.

Gartner-analisten stellen dat de typische ‘one-size-fits-all’-bestuursaanpak die tegenwoordig wordt gebruikt, niet de aanpak is die de meeste organisaties nodig hebben (zie figuur 1).

Figuur 1. Een one-size-fits-all-model is niet langer genoeg

Bron: Gartner (februari 2024)

GenAI-adoptie vernieuwt verouderd D&A-beheer

Naarmate de adoptie van kunstmatige intelligentie (AI) en generatieve AI (GenAI) technologieën versnelt, krijgen CDAO’s de kans tot het renoveren van verouderde D&A-beheerspraktijken en opnemen van AI als onderdeel van hun verbeterde bestuursprogramma. AI-governance is het proces van het toekennen en verzekeren van organisatorische verantwoordelijkheid, beslissingsrechten, risico's, beleid en investeringsbeslissingen voor de toepassing van AI.

Tegelijkertijd staan CDAO’s voor de uitdaging AI- en GenAI-compatibele capaciteiten op te nemen in hun D&A-governanceprogramma. Gartner voorspelt dat de toepassing van GenAI in 2027 de time-to-value van D&A-governance- en masterdatamanagementprogramma’s met 40% zal versnellen.

Kern van de organisaties goed beheren

“Voordat CDAO’s beginnen met het leveren van GenAI-use cases, moeten ze ervoor zorgen dat de kern van hun organisatie, de genetische informatie, goed wordt beheerd. Hiervoor moeten ze GenAI-mogelijkheden gebruiken en prioriteren die zouden leiden tot een snellere time-to-value voor hun governanceprogramma”, aldus Anurag Raj, Sr Principal Analyst bij Gartner. “GenAI-mogelijkheden kunnen hierbij helpen door de productiviteit op te voeren bij bestuursactiviteiten zoals catalogiseren en classificatie, bredere en gemakkelijkere adoptie (bijvoorbeeld betere zelfbedieningsmogelijkheden), of mogelijkheden die specifieke zakelijke uitdagingen oplossen, zoals het verrijken van klantgegevens voor betere targeting.”

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in 'Predicts 2024: Data and Analytics Governance Requires a Reset.' Leer onder meer over het ontwikkelen van een waardegedreven AI-strategie met behulp van de gratis Gartner AI Strategy Planner.

Gartner-analisten geven aanvullende analyses geven over data- en analysetrends tijdens de Gartner Data & Analytics Summits, die plaatsvinden van 11-13 maart in Orlando, Florida, 26-27 maart in São Paulo, 24-25 april in Mumbai, 13-15 mei in Londen, 21-23 mei in Tokio en 29-30 juli in Sydney.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!