Wouter Hoeffnagel - 01 maart 2024

DPS en Consumentenbond eisen opnieuw schadevergoeding van Meta voor Facebook-gebruikers

Data Privacy Stichting (DPS) en Consumentenbond eisen in een nieuwe rechtszaak een schadevergoeding van minimaal 1.250 euro voor Nederlandse Facebook-gebruikers vanwege het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie, en de doorgifte hiervan naar de Verenigde Staten (VS). Voor Instagram-gebruikers eisen de partijen een vergoeding van minimaal 500 euro.

DPS en Consumentenbond eisen opnieuw schadevergoeding van Meta voor Facebook-gebruikers image

De rechtbank Amsterdam oordeelde vorig jaar al dat Meta de privacy van Nederlandse gebruikers heeft geschonden. Gebruikers zijn onvoldoende geïnformeerd over het gebruik van hun gegevens, en Meta had geen toestemming voor het gebruik van de gegevens voor advertentiedoeleinden. De Consumentenbond stelt dat Meta ondanks deze uitspraak nog altijd zich schuldig maakt aan deze overtredingen. Het eist daarom samen met DPS een schadevergoeding.

Twee schadevergoedingen

Het gaat om twee schadevergoeding, die samen uitkomen op 1.250 euro. Meta kreeg in Ierland eerder een boete van 1,2 miljard euro opgelegd vanwege het overtreden van de AVG. DPS en de Consumentenbond willen met het oog op deze uitspraak een schadevergoeding van 750 euro voor iedere Facebook-gebruikers voor het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens, en de schadelijke gevolgen daarvan.

De tweede schadevergoeding die de partijen eisen is 500 euro voor iedere Facebook- en Instagram-gebruiker vanwege de illegale doorgifte van hun gegevens naar de VS. Ook willende partijen dat Meta Facebook-gebruikers een schadevergoeding betaalt op basis van de waarde van hun gegevens die Meta illegaal heeft gebruikt. DPS en de Consumentenbond melden hierover in onderhandeling te zijn geweest met Meta, maar geen overeenstemming te hebben bereikt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!