Wouter Hoeffnagel - 04 maart 2024

Apple blijft op iOS toch WebKit ondersteunen

Apple komt terug op zijn eerdere besluit WebKit niet meer te ondersteunen in de Europese Unie (EU). De ondersteuning voor WebKit keert terug in iOS 17.4, die later deze maand beschikbaar is.

Apple blijft op iOS toch WebKit ondersteunen image

Apple kondigde in februari aan WebKit niet meer te ondersteunen. Het nam deze stap met het oog op de Digital Markets Act (DMA). Deze Europese wet verplicht Apple om zijn besturingssysteem open te stellen voor andere browserengines dan Webkit, dat Apple zelf beheert. Apple stelde echter dat dit om een nieuwe manier van beveiligen en integreren vraagt, en stelt dat te veel tijd in beslag neemt.

Grote impact op PWA's

Het kondigde daarom aan de ondersteuning voor WebKit te willen schrappen, waarmee het effectief geen progressive web apps (PWA's) meer zou ondersteunen. Dit zijn applicaties die via internet worden geleverd, met functionaliteiten die vergelijkbaar zijn met een mobiele app. Een PWA kan echter buiten een reguliere appwinkel om worden verspreid, en hoeft daardoor niet aan de eisen te voldoen die de beheerder van deze appwinkel stelt.

Het besluit leidde tot onrust onder ontwikkelaars. Daarnaast kondigde de Europese Commissie aan zich over het besluit van Apple te gaan buigen. Apple lijkt hierop niet te willen wachten en meldt nu het besluit terug te draaien. Het stelt dit te doen nadat het 'verzoeken' heeft ontvangen om ondersteuning te blijven bieden voor Home Screen-webapps op iOS. Van wie deze 'verzoeken' afkomstig zijn laat Apple in het midden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!