Wouter Hoeffnagel - 04 maart 2024

Europese miljardenboete voor Apple wegens hinderen muziekstreamingdiensten

Apple krijgt een boete van 1,8 miljard euro opgelegd vanwege machtsmisbruik op de markt voor muziekstreamingdiensten. Het Amerikaanse techbedrijf krijgt de boete concreet voor het inperken van diensten om abonnementen aan te bieden buiten de App Store om.

Europese miljardenboete voor Apple wegens hinderen muziekstreamingdiensten image

De Europese Commissie boog zich over de werkwijze van Apple op de markt voor muziekstreamingdiensten. Hieruit blijkt dat het techbedrijf ontwikkelaars allerlei beperkingen oplegt. Zo mogen zij klanten niet actief informeren over alternatieve methoden om abonnementen af te sluiten op hun diensten, buiten de App Store om.

Prijzen opgedreven

Apple maakt zich volgens de commissie hiermee schuldig aan machtsmisbruik. Ook heeft de werkwijze de prijzen van abonnementen op streamingdiensten voor consumenten opgedreven. Zo rekent Apple voor alle aankopen via zijn App Store een commissie, die in de praktijk wordt doorberekend aan consumenten.

Het Amerikaanse techbedrijf is kritisch over het oordeel. Het stelt onder meer dat niet bewezen is dat consumenten hierdoor schade hebben geleden. Het meldt in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!